Biznis vesti

Srbija želi da se poveže sa ruskim naftovodom u Mađarskoj: Da li se može računati na naftu iz "Družbe"

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Z. R.

11/10/2022

-

20:45

Srbija želi da se poveže sa ruskim naftovodom u Mađarskoj: Da li se može računati na naftu iz "Družbe"
Srbija želi da se poveže sa ruskim naftovodom u Mađarskoj: Da li se može računati na naftu iz "Družbe" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle usvajanja osmog paketa sankcija Evropske unije u kome zemlje Zapadnog Balkana nisu izuzete iz zabrane uvoza sirove nafte iz Rusije morskim putem, ni Srbija više neće moći da uvozi rusku naftu Jadranskim naftovodom JANAF. Ova odluka evropskih vlasti koja je, prema navodima srpskih zvaničnika, "pogurana" iz Hrvatske, podstakla je vlasti u Srbiji da se aktiviraju po pitanju diversifikacije pravaca snabdevanja naftom.

Ruska nafta je činila oko 20 odsto godišnje potrošnje, a sada će ona morati da bude nadomeštena iz drugih izvora. Jedini pravac kojim ovaj energent naftovodom iz bilo kog izvora trenutno može da stigne do Srbije je preko Hrvatske, a nadležni sada predlažu diversifikaciju, pravca snabdevanja, time što bi se Srbija izgradnjom novog naftovoda povezala na naftovod Družba, kojim ovaj energent stiže u Mađarsku iz Rusije. Postoji i druga alternativa, a koja bi podrazumevala i izgradnju naftovoda do albanske luke Drač,  preko Severne Makedonije, a koja bi ipak omogućila snabdevanje naftom sa celog Mediterana, ali ima i onih koji smatraju da bi Srbija trebalo da se poveže sa rumunskom lukom u Konstanci.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su Hrvatska i naftovod Janaf bili pouzdan snabdevač, ali da više nisu. On je napomenuo da je Srbija plaćala 45 do 48 miliona evra godišnje za njegovo korišćenje i da je sada "na nama da preduzimamo naredne korake radi obezbeđivanja nafte".

U prvi plan je stavio povezivanje sa naftovodom Družba na teritoriji Mađarske. Ministarstvo rudarstva i energetike je u petak najavilo mogućnost da se gradi naftovod od Novog Sada ka mađarskom mestu Alđe ili da se naftovod gradi i do Budimpešte. Vučić je u subotu rekao da će Srbija, u skladu s dogovorom koji je napravljen s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, graditi naftovod prema mađarskom mestu Alđe u dužini do 128 kilometara, kako bi dobila "još jedan pravac snabdevanja i mogućnost da bira ono što je za nju povoljnije".

Kako je preneo Tanjug, portparol vlade u Budimpešti Zoltan Kovač je na svom Tviter nalogu juče napisao da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban dogovorili o izgradnji naftovoda prema Mađarskoj koji će Srbiji omogućiti snabdevanje jeftinijom uralskom sirovom naftom, povezivanjem s naftovodom Družba.

Mihajlović: Realno je izgraditi naftovod za dve godine

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je u emisiji Euronews centar izjavila da će Srbija u narednom periodu pokušati da obezbedi alternativne rute za snabdevanje sirovom naftom i da se razmatra više pravaca za povezivanje sa izvorima nafte. Ona je rekla da je jedna mogućnost priključivanje na naftovod Družba preko Mađarske, kojim se transporuje samo ruska nafta, ali da postoji i opcija koja je skuplja, ali koja daje mogućnost da nabavljamo sve vrste nafte, a to je gradnja naftovoda kojim bi se rafinerija u Pančevu povezala sa lukom Drač, a preko Severne Makedonije.

"Kao mogućnost, ako hoćemo da jednog trenutka koristimo i rusku naftu svakako postoji opcija da se pravi i naftovod ka Mađarskoj, da li će on da bude do Segedina i manjeg kapaciteta ili do Budimpešte, pa će da bude većeg kapaciteta to je stvar odluke cele vlade i da li je to trenutno prioritet", rekla je MIhajlović.

Ona je dodala da je opcija i drugi pravac iz Albanije, od luke Drač, pa preko Makedonije, Srbije, ka Mađarskoj.

"Naravno da sve to traži određene investicije. Ako idemo do Budimpešte, investicija je blizu 200 miliona evra. Ova investicija od Albanije, nije samo alternativa, nego možda zaista ozbiljno treba razmisliti o tome, sigurno je investicija procenjena na otprilike isti taj iznos. Srbija svakako mora da razmišlja da bude razgranata i da ne bude da imamo samo JANAF, ali trenutno je taj naftovod za nas najodrživije rešenje", istakla je ministarka energetike i istakla da je apsolutno realno da se za 18 do 24 meseca izgradi naftovod do Mađarske.

Kapor: Pitanje je da li je projekat ekonomski isplativ

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor je za Euronews Srbija rekao da postoji više faktora zbog kojih se ovaj projekat može smatrati ekonomski nepotrebnim i neizvodljivim.

"Ako imate novca, imate alternativu za sve, pa čak i za JANAF, ali je pitanje da li je to komercijalno isplativo i da li je ekonomski potrebno za građane Srbije ili je to čisto jedna politička odluka zasnovana na građenju prijateljstva trenutnog predsednika Mađarske i Srbije. Ne vidim potrebu za građenjem naftovoda ka Mađarskoj. Tu ima nekoliko problema, a prvi je da je Družba na kraju svog životnog veka. Osim toga, osmi paket sankcija ne dozvoljava državama članicama EU da reeksportuju rusku naftu u treće države, tako da Mađarska ne bi smela da dozvoli protok ruske nafte ka Srbiji", rekao je Kapor.

On je dodao da su se JANAF i Hrvatska do sada pokazali kao pouzdan partner i istakao da Srbija može da uvozimo, nakon ovog osmog paketa sankcija, bilo koju vrstu nafte osim ruske, kao i sve ostale države EU.

Naftovodi nisu jedini način kojim se energenti dopremaju, to može da se radi i pomorskim putem, železnicom ili drumskim transportom, ali Kapor kaže da su količine koje na taj način stižu male i da su svi ostali načini transporta skuplji.


Euronews

Zdravković: Treba videti šta je realno

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković kaže da je diversifikacija u snabdevanju gasom i naftom dobra stvar, ali i da u traženju drugih snabdevača i mogućnosti ipak treba videti šta je realno.

"Naftovod Družba je najveći na svetu i bilo bi dobro da se Srbija priključi, ali ne znam da li je izvodljivo u ovoj geopolitičkoj situaciji. Za neka druga vremena to priključenje bi bio dobar potez. Nije dovoljno napraviti samo 128 kilometara naftovoda do Segedina. Ako se reši da se to radi,  treba napraviti ceo paket i povezati Srbiju odnosno Rafineriju u Pančevu koje je već preko Novog Sada na JANAF-u, sa Budimpeštom gde se završava Družba i čime bi se priključila na puni kapacitet ovog naftovoa", objasnio je Zdravković.

On smatra da bi povezivanje sa lukom Drač u Albaniji bilo skuplje i komplikovanije.

"Ako već želimo naftu do neke luke, jedina realna priča bi bila povezivanje sa lukom u Konstanci i pravljenje naftovoda iz pravca Rumunije. Tu bi bilo više zainteresovanih partnera, a sa Rumunima nikad u istoriji nismo imali problema", ukazuje Zdravković.

Podsetimo, ruska i ostala sirova nafta koju Srbija kupuje dolazi u rafineriju u Pančevu Jadranskim naftovodom JANAF preko Hrvatske. Ona se iz brodskih tankera, dalje se za Srbiju transportuje cevovodom od hrvatske luke Omišalj na Krku. Hrvatska je članica Evropske unije i ukoliko EU u decembru potvrdi odluku da zemlje Zapadnog Balkana više nisu izuzete od embarga na rusku naftu, ona više neće moći da stiže naftovodom iz Hrvatske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis