Biznis vesti

IEA: Odluka grupe OPEK+ o smanjenju proizvodnje nafte može gurnuti svet u recesiju

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2022

-

21:15

IEA: Odluka grupe OPEK+ o smanjenju proizvodnje nafte može gurnuti svet u recesiju
IEA: Odluka grupe OPEK+ o smanjenju proizvodnje nafte može gurnuti svet u recesiju - Copyright AP/Matt Brown

veličina teksta

Aa Aa

Prošlonedeljna odluka proizvođača nafte u grupi OPEK+ da smanje proizvodnju podstakla je povećanje cena i mogla bi da gurne svetsku ekonomiju u recesiju, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

"Snažno pogoršanje ekonomskih prilika i više cene izazvane planom grupe OPEK+ za smanjenje isporuka usporiće svetsku potražnju za naftom. Uz uporne inflatorne pritiske i podizanje kamatnih stopa koje uziimaju danak, više cene nafte se mogu pokazati kao faktor koji će presuditi svetskoj ekonomiju koja je već na ivici recesije", navodi IEA u mesečnom izveštaju o nafti, prenosi Rojters.

Ovim upozorenjem, IEA sa sedištem u Parizu, ukazuje na spor sa Saudijskom Arabijom, najvećim svetskim izvoznikom nafte i de fakto liderom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), ocenjuje britanska agencija.

Američki predsednik Džo Bajden poručio je da će biti "posledica" u odnosima sa Saudijskom Arabijom, ne precizirajući kakvih, nakon poteza grupe OPEK+, ali je Rijad odbacio kritike navodeći da taj potez nije politički i da ima za cilj uravnoteženje tržišta i obuzdavanje volatilnosti.

Stvarni manjak ponude na tržištu nafte će verovatno biti oko milion barela dnevno, a ne dva miliona barela, kako je najavio blok OPEK+, koji okuplja članice naftnog kartela i saveznike među kojima je i Rusija, saopštila je IEA.

Ograničeni kapaciteti, koji koče proizvodnju u drugim članicama OPEK-a, znače da će najveći teret smanjenja pumpanja pasti na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, ocenjuje se u izveštaju, ali bi nove sankcije G7 i Evropske unije Rusiji mogle dodatno da zaoštre situaciju s globalnom ponudom.

Evropska unija je ovog meseca podržala plan Grupe 7 za uvođenje gornje granice na izvozne cene ruske nafte, u okviru seta novih globalnih sankcija koje imaju za cilj da se smanje prihodi Moskve za finansiranje rata u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis