Biznis vesti

Komisija za zaštitu konkurencije: Pokrenut postupak protiv dva dobavljača Epl proizvoda, određuju cenu u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2022

-

08:54

Komisija za zaštitu konkurencije: Pokrenut postupak protiv dva dobavljača Epl proizvoda, određuju cenu u Srbiji
Tanjug/AP/Yuki Iwamura - Copyright Tanjug/AP/Yuki Iwamura

veličina teksta

Aa Aa

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv firmi Apcom iz Mađarske i Apcom Distribution iz Beograda, zbog postojanja osnovane sumnje da one određuju cene Epl proizvoda u daljoj prodaji u Srbiji.

KZK je saopštila da su ove firme povezana privredna društva, te da su izvršene nenajavljeni uviđaji na četiri lokacije. KZK navodi da je analizirala uslove konkurencije na trzištima mobilnih telefona i tableta, "smart" satova, slušalica i bežičnih slušalica, "smart" TV boksova i tastature i miševa, između ostalog i za proizvode brenda Epl.

"Uvidom u javno dostupne podatke, konstatovano je da su cene pojedinih proizvoda brenda Epl u Srbiji ujednačene kod posmatranih maloprodavaca proizvoda ovog brenda, i to bez obzira da li maloprodavci imaju određeni status Epl ovlašćenog prodavca ili ne, kao i bez obzira na kanal prodaje, odnosno da li se ista obavlja na klasičan način u maloprodajnim objektima ili putem tzv. "online prodaje", navodi KZK.

Uočeno je i da su cene proizvoda tog brenda više u odnosu na cene u zemljama u okruženju, zbog čega je Komisija osnovano pretpostavila postojanje povrede konkurencije u vidu određivanja cena u daljoj prodaji.

"Odnosno da društva Apcom Distribution i Apcom iz Mađarske određuju cene Epl proizvoda u daljoj prodaji", navodi KZK.

KZK je pozvala sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama, koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničkog stanja u ovom postupku, da im te podatke dostave.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Robokap

18.10.2022 10:51

Ukoliko se utvrdi da su stelovali cene da li će kupci IPhona u Srbiji biti obeštećeni?

Biznis