Biznis vesti

Slovenci uspeli da smanje potrošnju struje i gasa

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2022

-

14:21

Slovenci uspeli da smanje potrošnju struje i gasa
Slovenci uspeli da smanje potrošnju struje i gasa - Copyright EPA/ IGOR KUPLJENIK

veličina teksta

Aa Aa

Potrošnja prirodnog gasa u avgustu bila je manja za 14 procenata, a u septembru za 11 odsto u odnosu na prosečnu potrošnju u prethodnih pet godina, objavila je Kancelarija za makroekonomske analize i razvoj Slovenije (Umar).

Kako prenosi RTV Slovenije, očkuje se da će potrošnja gasa u oktobru biti još manja, dok Umar štednju povezuje sa poskupljenjem gasa zbog energetske krize i smanjenjem potrošnje pre svega u delu industrije.

Podseća se da je EU propisala da zemlje članice od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. smanje potrošnju gasa za 15 procenata u odnosu na petogodišnji prosek i procenjuje da je Slovenija već dostigla uštedu od 14,8 procenata.

Umar navodi i da je potrošnja električne energije u Sloveniji prošlog meseca bila za 4,4 odsto manja nego u septembru prošle godine, a da je glavni razlog smanjenje proizvodnje u pojedinim energetski intenzivnim preduzećima zbog visokih cena struje.

Precizira se da je industrija u Sloveniji smanjila potrošnju struje za 5,1 odsto, dok su domaćinstva u seoptembru uštedela 3,9 odsto električne energije.

Procene o rezultatima privrede za kraj godine su u septembru dodatno pogoršane, uz lošija izvozna očekivanja, jer većina anketiranih kompanija očekuje pad proizvodnje do kraja godine, objavio je Umar, prenosi RTV Slovenije.

Komentari (0)

Biznis