Biznis vesti

Cene gasa nestabilne - na holandskoj berzi rastu, na britanskoj padaju

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2022

-

23:38

Cene gasa nestabilne - na holandskoj berzi rastu, na britanskoj padaju
Cene gasa nestabilne - na holandskoj berzi rastu, na britanskoj padaju - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Veleprodajne cene gasa na britanskom i holandskom tržištu su danas mešovite usled neizvesnosti oko novih predloga Evropske unije za smanjenje cena, kao i zbog velikog priliva tečnog prirodnog gasa (TPG) i blagog vremena koje obara cene nekih ugovora. Na referentnom holandskom TTF čvorištu cena gasa za isporuku u novembru porasla je za 5,80 evra na 117 evra po megavat-satu (MWh) na trgovanju do 09:24 časova po srednjoevropskom vremenu, oporavljajući se posle pet uzastopnih dana pada na najniži nivo od sredine juna, izveštava Rojters.

Cena gasa za isporuku narednog dana je skliznula za 0,50 evra na 72 evra po MWh.

Na britanskom tržištu, gas za dostavu sledećeg dana pojeftinio je za 9,0 penija na 31 peni po termalnoj jedinici (BTU), dok je za novembarsku isporuku skočio za 5,99 penija na 194,99 penija po BTU. Kontinuirano pristizanje brodova koji prevoze TPG u Evropu ublažilo je strah od manjka ponude, koji vlada otkako je Rusija počela progresivno da smanjuje protok gasa.

Pored toga, smirivanju nervoze na tržištu energije doprinela su i predviđanja da će temperature u Velikoj Britaniji i severozapadnoj Evropi ostati znatno iznad sezonskog proseka do kraja oktobra, kaže Marina Cigankova, menadžerka za istraživanja u kompaniji Refinitiv, koja se bavi distribucijom ekonomskih i finansijskih informacija.

U Velikoj Britaniji, prema podacima Nacionalne mreže, gasni sistem raspolaže viškom od 14 miliona kubnih metara gasa.

Procenjuje se da će britanska proizvodnja energije iz vetra iznositi danas i sutra oko 14,9 gigavata, od ukupnog instalisanog kapaciteta od oko 20 GW, prema podacima kompanije Elekson. Jača proizvodnja struje iz vetra obično smanjuje potražnju za gasom iz elektrana.

S druge strane, u Francuskoj je došlo do prekida u snabdevanju potrošača strujom jer štrajkovi pogađaju rad u skoro jednoj trećini francuskih nuklearnih reaktora, navodi Rojters pozivajući se na izjavu predstavnika sindikata FNME-CGT.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis