Biznis vesti

Šta Srbiji donosi gasni aranžman sa Rusijom: Veoma povoljna cena, sigurna zima i ključno pitanje o novim količinama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2022

-

21:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novi gasni ugovor, koji je bio glavna tema razgovora između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i ruskog Vladimira Putina trebalo bi Srbiji da donese sigurno snabdevanje gasom u naredne tri godine, po ceni koja bi trebalo da bude među najnižim u Evropi. Vučić je posle sastanka rekao da je Srbija do sada imala stoprocentnu naftnu formulu i da predstoje razgovori sa Gaspromom o obimu snabdevanja, ali da će platfoma ostati ista kao i ona koju sada koristimo, tako da će cena biti veoma povoljna za našu zemlju.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je da je dogovor koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o snabdevanju gasom veliki rezultat za bezbednost Srbije i za privredni rast i da sporazum znači mirnu zimu. Ona je navela da će Srbija dobiti 2,2 milijarde kubnih metara po ceni od oko 400 dolara i da "Srbija ima dobru mogućnost, zahvaljujući dobrim odnosima dva predsednika".

Zdravković: U odnosu na evropske zemlje, sada imamo bolju cenu

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković je za Euronews Srbija rekao da je cena o kojoj se priča, a koja ipak još nije overena i ugovorom, dobra za Srbiju i da je u odnosu na raniji period mnogo bolja nego za ostale evropske zemlje.

"U ranijim ugovorima do 2021. godine, kada su važili dugoročni ugovori mi uopšte nismo bili među zemljama sa najnižom cenom gasa. Nemačka ga je plaćala 230 dolara, Turska je imala 210, a još neke zemlje, poput Holandije, Francuske, Austrija su imale oko 250 dolara što je takođe bila povljnija cena nego naša od 270 dolara za 1.000 kubika. Poljska je najviše plaćala, a cena je bila 450 dolara. To je bilo dok Evropska komisija nije donela odluku da je pametnije i bolje za Evropu da kupuje gas na berzama, što se ispostavilo kao katastrofalna procena za Evropljane", rekao je Zdravković.

On je istakao da te cene više ne važe za većinu država, jer su Evropljani krenuli drugim putem, da kupuju ovaj energent na slobodnom tržištu.

"Tu se otvorilo jedno vrzino kolo, jer Evropa potroši 500 milijardi kubika, a uveze 400 milijardi kubika, od čega je iz Rusije oko 170 milijardi, a ostatak iz Norveške, Alžira, Katara...Zahvaljujući toj odluci, da ne prave dugogodišnje ugovore, već da gas kupuju na berzi, cena ovog energenta je prošle godine prvo u novembru skočila na 1.000 dolara, pa krajem godine na 2.000 dolara, onda je padala, pa je 7. marta dostigla istorijski maksimum od 3.600 dolara. Danas je oko 1.000 dolara za hiljadu kubnih metara", naveo je Zdravković.

Euronews/Printscreen

Miloš Zdravković

On je dodao da je Nemačka "najbolje prošla, jer ima ugovor na 140 milijardi evra do 2036. godine i prilično lepo se obezbedila".

Zdravković je podsetio da je tečni naftni gas LNG postao u jednom trenutku konkurentan i na evropskom tržištu, ali da je problem je što njega nema dovoljno i što nemamo instalisane kapacitete da ga primimo. 

"Ako poredimo cene koje su sada prisutne na evropskom tržištu, ovo deluje kao dobra vest za naše građane i našu privredu. Može se pretpostaviti da će cena biti od 310 do 420 dolara, dok će u Evropi u jednom trenutku ta cena biti i 3.000 dolara", rekao je Zdravković u emisiji Euronwes veče. 

On je poručio da je mnogo lakše odreći se ruske nafte, nego ruskog gasa, budući da Evropa na godišnjem nivou potroši 500 milijardi kubnih metara gasa, a 170 milijardi uvozi iz Rusije.

"SAD su bile veoma iskrene prema Evropi. Amerika može da isporuči 15 milijardi kubika tečnog naftnog gasa, a do 2030. može da podigne tu brojku na 30 milijardi. To nikako ne može da zameni ruski gas", poručio je Zdravković. Prema negovim rečima, Evropa može da smanji zavisnost od ruskog gasa, ali onda sve zemlje moraju da prate Francusku u izgradnji nuklearnih centrala, a za to je potrebno vreme i dobra volja.

Euronews/Printscreen

Momir Turudić

Da je Srbija uvela sankcije Rusiji, to bi se definitvno odrazilo na cenu gasa, ocenio je novinar nedeljnika "Vreme" Momir Turudić. 

"Teško je predvideti da li će u budućnosti Srbija uvoditi sankcije. Mnogo toga stoji na stolu a svako gleda svoje interese. Ni Evropa ne može da se dogovori oko uvođenja sankcija na gas i naftu, jer pojedine zemlje više zavise od toga. Za one zemlje koje su u EU njima je lakše da traže izuzeće od sankcija. Srbija nije u EU. Ono što važi za one koje su unutra, ne važi sa one koji su spolja", rekao je Turudić.

On je dodao da je rano pričati o tome da li će odsustvo sanckija uticati na evropski put Srbije.

"Ova neutralna pozicija je mnogo dobra. Pitanje je bilo da se izdrži do isteka gasnog ugovora, pa ćemo posle videti šta će biti. Nažalost nema mnogo signala da će se ratna situacija smiriti, ali je bez toga teško govoriti o mirovnoj situaciji, koja će stabilizovati Srbiju. Ako se ne nađe rešenje, zima će doneti mnogo toga lošeg", objasnio je Turudić.

Putniković: Dogovor dobar za Srbiju

Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković smatra da je ugovor dobar za Srbiju, jer je ostala stara naftna formula, što znači da u cenu neće ulaziti cena gasa na berzama.

"Naftna formula se računa tako što se uzima cena nafte unazad, prema nekoj ceni nafte od devet meseci ranije. Naravno, da bi nam gas bio što povoljniji, bilo bi dobro da nafta pojeftini jer je sada cena oko 120 dolara za barel", rekla je Putniković.

Cena je dogovorena za 2,2 milijarde kubnih metara gasa, a Srbiji nedostaje 800 miliona kubika gasa, ali Putnikovićeva kaže da se nada da ni tu ne bi trebalo da bude iznenađenja.

"To nisu u suštini velike količine za Gasprom, a Srbija nije pričala da će odustati od ruskog gasa i svakako hoćemo da budemo solidan partner što se tiče nabavke. Pretpostavljam da će tu biti nešto malo veća cena od ove koja je ugovorena za redovni uvoz, a nadamo se i da bi možda mogla da bude ista cena ili eventualno da tu bude primenjena u nekom procentu ta nafta formula", rekla je Putniković.

Ona je podsetila da se Banatski Dvor ubrzano puni, ali da nema podataka koliko će nam Mađari naplaćivati skladištenje u njihovim skladištima. Istakla je da je dobro da Srbija ima tu mogućnost, da u zemlji koja je prijateljski nastrojena prema Srbiji imamo rezerve gasa za narednu zimu.

Euronews TV

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis