Biznis vesti

Pogledajte kako napreduju radovi na Auto-putu Miloš Veliki - Ovim putem će se do Užica stizati za sat i 45 minuta (VIDEO)

Komentari

Autor: Z. R.

28/06/2021

-

19:25

Pogledajte kako napreduju radovi na Auto-putu Miloš Veliki - Ovim putem će se do Užica stizati za sat i 45 minuta (VIDEO)
Deonica Preljina Požega - Copyright Putevi Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Sledećeg leta građani koji automobilom putuju u Crnu Goru na more trebalo bi brže da stignu do jadranske obale. Ako se ispune najave nadležnih, još jedna deonica Auto-puta Miloš Veliki biće završena do kraja godine. Put između Preljine preko Prijevora, Pakovraća i Lučana do Požege je trasiran, ali ima još dosta posla. Kada bude asfaltirana i ova denica od 30,9 kilometara, od Beograda do Požege će biti ukupno 150 kilometara auto-puta. Preostaje još 107 kilometara ka granici sa Crnom Gorom do Boljara, koji su za sada samo u planu.

"Radovi na jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata, izgradnji deonice auto-puta E-763, od Preljine do Požege, su u punom jeku, izvode se svakodnevno i odvijaju se po planu", poručuju iz JP "Putevi Srbije". 

Tuneli Laz i Munjino brdo, biće među tri najduža u Srbiji. Laz prolazi kroz planinu Jelicu, jedna cev će biti duga 2.700, a druga 2.900 metara, dok će tunel kroz Munjino brdo biti dugačak 2,8 kilometara. Od njih će biti duži jedino tunel kroz Frušku Goru, na istoimenom koridoru, koji će se prostirati na 3.500 metara, a čija izgradnja je nedavno počela.

"Topografski i geomorfološki uslovi zahtevaju izmeštanje postojeće tehničke infrastrukture i izgradnju tunela i brojnih mostova na čak trećini trase. Radovi se izvode na tri tunela, 35 mostova ukupne dužine 5.196 metara, četiri nadvožnjaka ukupne dužine 592 metara i obuhvataju i izgradnju 1,9 miliona kubnih metara nasipa i dve kompletne saobraćajne petlje, koje će omoćiti rasterećenje postojeće obilaznice oko Čačka", navode u "Putevima Srbije".

U Preljini ukrštanje sa Moravskim koridorom

Na petlji Preljina, Auto-put "Miloš Veliki“ spajaće se sa budućim auto-putem E-761 i deonicom Pojate – Preljina na Moravskom koridoru i na taj način će biti povezan sa autoputem E-75. Na Auto-putu „Miloš Veliki“ kod Požege, razdvajaće se auto-putevi prema Crnoj Gori i prema Kotromanu na granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Javno preduzeće, Putevi Srbije

Nadležni su ranije najavili da će putovanje između Beograda i Užica, posle završetka izgradnje ove deonice trajati oko sat vremena i 45 minuta.

Izvođač radova na ovoj deonici, koja je nastavak projekta izgradnje auto-puta Beograd - Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara, je kineska kompanija China Communications construction company, a ugovorena vrednost radova je 450 miliona evra.

Prvom deonicom u Crnoj Gori od novembra

Da bi put do mora bio brži potrebno je da i komšije završe svoj deo posla. Izgradnja auto-puta kroz Crnu Goru planirana je u četiri faze. Prva podrazumeva deonicu od Smokovca do Mateševa, druga Mateševo - Andrijevica i obilaznice oko Podgorice na potezu Smokovac - Tološi - Farmaci. Deonica Andrijevica - Boljare gradiće se u okviru treće faze, dok četvrta podrazumeva završetak projekta i izgradnju dionice Podgorica - Đurmani.

Trenutno je u toku izgradnja prve faze, odnosno prioritetne dionice Smokovac-Mateševo. Dužina ovog dela auto-puta je 41 kilometara, a na trasi je izgrađeno 20 mostova, 16 dvocevnih tunela, dok je otvorena trasa projektovana na dužini od oko 17,17 kilometara. Projektovana brzina na ovoj deonici auto-puta je 100 kilometara na sat, a vreme putovanja između Podgorice i Kolašina skratiće se sa sat i po na samo 25 minuta.

profimedia

 

Završetak gradnje prve deonice više puta je odlagan, a nedavno je iz Ministarstva kapitalnih investicija saopšteno da je novi rok za završetak radova kraj novembra ove godine.
"Na deonici od Smokovca do Mateševa, završeno je oko 95 odsto radova", rekao je nedavno Mediabirou Jovan Ivanović, zamenik vođe tima inženjera francusko-italijanskog konzorcijuma Ingerop-Geodata.

Ivanović je rekao da je na realizaciji prve deonice auto-puta angažovano oko 1.100 radnika koji privode kraju radove na prioritetnoj deonici.

"Od toga oko 400 radnika su kineski državljani, a oko 100 domaći i radnici iz regiona, koje je angažovao izvođač, China Road and Bridge Corporation (CRBC). Preostali deo se odnosi na osoblje podizvođača”, naveo je Ivanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis