Aktuelno

Blatnjavi vodopad nasred puta: Putevi upućuju na Koridore, lokalne službe tvrde da je problem odvodnjavanje

Komentari

Autor: Zlatica Radović

30/05/2021

-

18:57

Blatnjavi vodopad nasred puta: Putevi upućuju na Koridore, lokalne službe tvrde da je problem odvodnjavanje
Blatnjavi vodopad nasred puta: Putevi upućuju na Koridore, lokalne službe tvrde da je problem odvodnjavanje - Copyright Twitter/Kum Ruzvelt

veličina teksta

Aa Aa

Snimak blatnjave bujice koja se u četvrtak izlila na put nastao je na saobraćajnici koja povezuje Pirot i Belu Palanku. Reč je o pristupnoj saobraćajnici Istočnog kraka Koridora 10, obnovljenom alternativnom putu na kome su investitor radova Koridori Srbije, a kojima upravljaju Putevi Srbije.

O tome šta se zapravo desilo i da li je problem saniran iz Koridora Srbije još nema zvaničnih informacija, a u Putevima poručuju da je prava adresa za ta pitanja - investitor, odnosno Koridori. Euronews Srbija je, međutim, došao do člana Gradskog veća zaduženog za infrastrukturu u opštini Bela Palanka koji tvrdi da je problem u sistemu za odvodnjavanje, za koji kaže da je morao biti "bolje urađen".

Društvene mreže prošlog četvrtka preplavio je snimak na kome se vidi ogromna količina vode, formirana praktično u blatnjavi vodopad koja se velikom brzinom sliva na saobraćajnicu. Budući da ovo nije prvi put da se na Koridoru 10 pojavljuju problemi u vezi sa klizištima, otvoreno je pitanje nadležnosti i odgovornosti za ovaj problem. 

Na deonici Koridora 10 Čiflik-Pirot, kao i na ovom alternativnom putu investitor radova je Javno preduzeće Koridori Srbije, a Putevi Srbije su od njih preuzeli upravljanje ovom saobraćajnicom. Put je postojao i ranije, a obnovljen je u sklopu izgradnje Korodidora 10 i danas ga mahom koriste kao alternativni put. 

Iz Koridora se za sada nisu oglašavali po pitanju "vodopada" na saobraćajnici koja povezuje Pirot i Belu Palanku, dok je iz Puteva Srbije stiglo kratko objašnjenje.

Twitter/Kum Ruzvelt

 

U Putevima su naveli da je zbog obilnih padavina propraćenim jakim pljuskovima i gradom, 27. maja, na državnom putu IIA 259 kod mesta Ljubatovica došlo do pojave bujičnih voda koje su se izlile na kolovoz i pri tome izazvale manju štetu putne infrastrukture u vidu otcepljenja bankine, kao i plavljenje jednog domaćinstva u selu Sinjac.

Na pitanja o izgradnji deonice, načinjenoj šteti i sanaciji tog dela puta, kratko su poručili:

"Budući da je investitor radova na toj deonici preduzeće „Koridori  Srbije", molimo da im se obratite za odgovor", naveli su za Euronews Srbija.

Problem - odvodnjavanje

Član Gradskog veća zadužen za infrastrukturu u opštini Bela Balanka Dragan Živković kaže da je snimak napravljen na saobraćajnici koja povezuje Pirot i Belu Palanku i da se bujica koja se slivala sa brda iznad sela prelila preko puta, na mestu između sela Ljubatovica i Sinjac.

Kaže da regulacija nije mogla da prihvati tu količinu vode i da "izlivanje nije moglo da se spreči", ali i da je odvodnjavanje na ovom delu puta moralo da bude urađeno bolje.

"Tog dana je palo 100 litara kiše po metru kvadratnom u roku od sat vremena. Meštani ne pamte takve padavine još od 1947. godine. Regulacija nije mogla da prihvati tu količinu vode. To je ogromna slivna površina i niko nije mogao da spreči izlivanje. Ali, odvodnjavanje je na ovom delu puta trebalo da bude urađeno bolje. Kada je rađena saobraćajnica, građevinci su imali problem sa klizištem, pa su gradili potporne zidove, objašnjava Živković.

On napominje da odvodnjavanje u zoni puta nije moglo da prihvati ogromnu količinu vode.

"Regulacija je to trebalo da prihvati. U poslednjih 70 godina nije bilo takvih padavina, ali se zato i prave proračuni na osnovu stogodišnjih podataka Hidro-meteorološkog zavoda i po tome se projektuje. Auto-put je urađen korektno, ali je bitno da se sagleda i njegova okolina“, napominje Živković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija