Biznis vesti

Grejna sezona počela u svim gradovima: Stepen manje štedi 6 odsto energije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/11/2022

-

08:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Grejna sezona je počela u svim gradovima i grejanje se odvija normalno, uz sitne probleme karakteristične za  početak svake sezone, rekao je za Euronews Srbija Dejan Stojanović, direktor Poslovnog udruženja "Toplane Srbije". On je napomenuo da postrojenja rade onako kako treba da bi se isporučila dovoljna količina toplotne energije u propisanim granicama. Preko toplana se inače greje oko 650.000 domaćinstava u našoj zemlji.

"Prema propisima, u grejanom prostoru se moraju održati temperature od 19 do 21 stepen Celzijusa. Eventualana isključenja odnosno prekid isporuke toplotne energije moguć je u najtoplijem delu dana, ali kako smo već čuli u najavama meteorologa to se neće desiti od vikenda, pa nadalje", rekao je Stojanović.

On je rekao da ima sporadično problema na distributivnoj mreži koje ekipe koje su svakodnevno na terenu otklanjaju za nekoliko sati, tako da trenutno nema problema koji bi ugrozili isporuku toplotne energije. 

Stepen manje štedi 6 odsto energenata

Od restrikcija 1990. nijedna zima u Srbiji se nije tako iščekivala kada je u pitanju energetski i tolotni sistem, kao predstojeća. Nadležni su više navrata izrazili uveravanja da energenata ima dovoljno, a planirane su i pokušaji uštede struje i grejanja.  Stojanović kaže da će i toplane primenjivati uštede, ali napominje da je suština čitave priče da ispručuju onoliko energije koliko je dovoljno da bi prostor bio zagrejan u propisanim granicama i da nema pregrevanja.

"Niko ne govori o tome da će se donja temperatura snižavati, ali ako neko ima 23, 24 stepena to je potpuno neprimereno u ovakvoj situaciji. Svako smanjenje za jedan stepen rezultira nekih 6 procenata uštede u energentima i mislim da nam je to svima u cilju kako bi što bolje uradili ovu grejnu sezonu i obavili svoju osnovnu funkciju", kaže Stojanović.

profimedia

 

On je objasnio da se temperatura kontroliše uglavnom na toplotno-predajnim stanicama, ili podstanicama, a da određene toplane imaju i automatiku kojom rade u skladu sa spoljašnjim temperaturama i kojim se može i daljinski upravljati. 

Direktor Poslovnog udruženja "Toplane Srbije" je rekao da ne želi da ulazi u detalje oko iznosa uštede zbog odlaganja grejne sezone, ali je objasnio da od ukupne energije koja se napravi u toku grejne sezone između 6,5 i 7 procenata odlazi na oktobar.

"Ako uzmemo u obzir da svi sistemi daljinskog grejanja, odnosno toplane potroše 620 miliona kubika gasa, 50.000 tona mazuta i oko 100.000 tona uglja može se izvesti neka okvirna računica, pitanje je samo šta su paramteri, videćemo koji će biti rezultat te analize", rekao je Stojanović-

Đedović: Država štedi, ali i subvencioniše

Ministarka energetike Dubravka Đedović je zzjavila da su postignute uštede od oko 50 miliona evra zbog odlaganja grejne szeone. Kada je reč o smanjenju računa zbog odlaganja grejne sezone, ona je rekla da je država na taj način uštedela, ali da isto tako država subvencioniše cenu struje i gasa za privredu i domaćinstva. 

"Reći da je sve to na teret građana - jeste, ali je cena niska i neodrživa i ne samo ove godine. To je unazad mnogo godina. Tako da, građani treba da budu svesni toga. Bitno je da se svi individualno potrude da manje troše. Nema potrebe za grejanjem kada je 25 stepeni. A da li će se grejna sezona produžiti? Šta onda? Da tražimo veće račune? Treba zaista biti objektivan. Država štedi, ali i subvencioniše", rekla je Dubravka Đedović za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Mila

05.11.2022 09:59

Ministarka kaze da je cena niska! Niske su i plate gospodjo!

Biznis