Biznis vesti

Ekomobilnost 2022: Sve je spremno za veliku godišnju manifestaciju posvećenu "zelenoj" mobilnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/11/2022

-

11:49

Ekomobilnost 2022: Sve je spremno za veliku godišnju manifestaciju posvećenu "zelenoj" mobilnosti
Ekomobilnost 2022: Sve je spremno za veliku godišnju manifestaciju posvećenu "zelenoj" mobilnosti - Copyright Ekomobilnost

veličina teksta

Aa Aa

Manifestacija Ekomobilnost 2022 posvećena podizanju svesti o važnosti razvoja održive mobilnosti za budućnost, održaće se od 8. do 19. novembra u MTS Dvorani u Beogradu.

Ove godine je, pored teme o uticaju motornih vozila na životnu sredinu, konferencija posvećena podizanju svesti o neophodnosti širenja infrastrukture koja će podržati nova električna vozila, kao i novim rešenjima mobilnosti i finansijskim i drugim podsticajima za razvoj ekomobilnosti.

Prvi put će se održati paneli o "zelenom finansiranju", aplikacijama i tehnološkim rešenjima koja se primenjuju u mobilnosti, avio saobraćaju kao jednom segmentu saobraćaja koji utiče na zagađenje.

Izlagači su proizvođači, uvoznici i distributeri vozila: automobila, bicikla, mopeda, motocikala, trotineta, privrednih vozila, kombija i autobusa na ekološki prihvatljiv pogon koji smanjuju otisak CO2, kompanije/uslužne delatnosti koje smanjuju broj vozila u saobraćaju kroz deljenje, odnosno "car sharing" i podstiču urbanu mikromobilnost. Takođe, učestvuju i proizvođači i uvoznici elektropunjača, operateri mreža elektropunjača, proizvođači solarne i ostale zelene struje, operateri avio saobraćaja, kao i  ostale kompanije koje se bave inovacijama u oblasti alternativnih, ekološkijih pogona i goriva.

Manifestaciju će u utorak 8. novembra u 10 časova otvoriti Aleksandra Đurđević, potpredsednica Delta Holdinga i CEO Delta Auto grupe. Zatim sledi Keynote: Ekomobilnost - na putu ka održivosti, profesora Tehničkog fakulteta u Rijeci dr Vedrana Kirinčića.   

profimedia

 

Prvi panel Finansijske i nefinasijske stimulacije državne uprave i lokalne samouprave predviđen je za 11 časova i on će pokušati da odgovori na goruća pitanja o tome kakav je "položaj" električnih vozila u smislu finansijskih olakšica (subvencija, poreza) ili teškoća (u smislu carinskih dažbina, eko-takse), da li je iznos subvencije dovoljan i koliko je održiv s obzirom na to da dolaze informacije da se subvencije u nekim državama već ukidaju kao takve? Kakve nefinansijske stimulacije za korišćenje električnih vozila su moguće i neophodne? Uloga lokalnih uprave kao partneri u popularizaciji električne mobilnosti? Učesnici su Aleksandra Đurđević, Slobodan Pešić, Žarko Malinović, Aleksandra Imširagić, a moderator dr Bora Miljanović.

Drugi panel koji počinje u podne 8. novembra "Razvoj mreže elektropunjača" se bavi pitanjem koliko infrastruktura i zakonodavstvo mogu da isprate nova finansijska i tehnološka rešenja u vidu sve veće potrebe za vozilima koja manje zagađuju, novim modelima vlasništva i finansiranja, i širokom mrežom infrastrukture. Da li je i kojom brzinom moguća promena u društvu čiji je vozni park star oko 17,4 godine? Dokle smo stigli sa razvojem infrastrukture i kako ćemo dalje? Koliko zapravo punjača postoji u Srbiji i koja je struktura, u smislu AC / DC? Koliki je udeo javno dostupnih punjača, a koliko je punjača privatnih? Koji su planovi za razvoj, za koliko će da se uveća broj stanica za punjenje u 2023. godini (i da li postoji neki plan do 2030. godine ili bar neki plan)? Koji su načini za razvoj infrastrukture, ko sve zapravo može da bude investitor i koliki su iznosi investicije za jedan DC punjač od 100 kW ili AC od 22 kW? Učesnici su Miloš Smiljković, Igor Ban, Darko Zeljković, Predrag Vučinić, Dejan Dešić, a moderator Filip Mitrović.

Nakon pauze za ručak u 14 časova sledi treći panel Mediji i društvene mreže u službi ekomobilnosti i on se bavi uticajem medija na edukaciju i promociju novih rešenja za ekomobilnost. U kojoj meri se mediji bave objavom edukativnog sadržaja a u kojoj meri je većina objava senzacionalistička i nije realna? Da li se prostor u medijima koristi za promociju kompanija i komercijalne sadržaje dok se o stvarnom uticaju, zakonskom okviru i tehnologijama malo zna? Da li kompanije koriste svoje resurse da omoguće edukaciju medija kako bi sadržaj koji se objavljuje bio kvalitetniji? Kako influenseri doprinose pravoj/iskrivljenoj slici o ekomobilnosti? Učesnici su Andrej Josifovski, Rambo Amadeus, Karlo Zagorac, Nela Bunčić, a moderator je direktorka sektora za digitalne medije Euronews Srbija Jasmina Koprivica.

Četvrti panel od 15 časova pod nazivom "Bicikli, infrastruktura i regulativa" baviće se temom uslova za razvoj upotrebe bicikala, pitanjem osnovne infrastrukture i zakonskim okvirima koji bi omogućili razvoj biciklizma, kao ekološkog vida prevoza. Učesnici su Zoran Bukvić, Nenad Orlić, Nebojša Stojkovi i Dušan Čavić, a moderator Robert Čoban.

Program prvog dana zaokružuje predavanje Krešimira Dvorskog - Mikromobilnost kao rešenje saobraćajnih problema i govoriće se o sistemu javnih bicikala i električnih trotineta, a od 20 časova počinje prijem i VIP koktel u klubu Lisabon MTS Dvorana.

9. novembar, drugi dan manifestacije započinje prvim panelom 1 na 1 - Smanjenje CO2 u avio saobraćaju u kom je učesnica Jelena Banac, a moderator Petar Vojinović.

Drugi panel Zeleni finanskijski izazov počinje u 11 časova i bavi se finansijskim proizvodima i novim finansijskim inicijativama koje mogu da podrže zelene i održive projekte, kao i finansiraju nabavku "ekoloških" vozila za pojedince i kompanije. Panel će pokušati da odgovori na važna pitanja o tome da li postoje posebni fondovi za finansiranje "zelene" mobilnosti i koliko se razlikuju od finansiranja manje "zelenih" projekata? Da li je noseći stub buduće mobilnosti u načinu finansiranje te mobilnosti? Koliki je odnos finansiranja pravnih u odnosu na fizička lica kada su pomenute kategorije u pitanju? Da li postoje proizvodi posebno kreirani da podrže održivo finansiranje voznih parkova budućnosti? Na koji način mobilnost postaje dostupnija širem krugu korisnika? Učesnici su Ivan Smiljković član IO ProCredit banke, Dejan Pavlović, zamenik Direktora Funkcije za korporativnu zaštitu NIS, Petar Gavranović, izvršni direktor AKS Fleet Solution, Vuk Kosovac, član izvršnog odbora OTP banke zadužen za poslove sa stanovništvom, Dejan Janjatović, zamenik predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke, a moderator je Boris Vujičić.

Zatim od 12.30 sledi predavanje "Ljubljana: Verde que te quiero" gde će predsednik projekta Emobility Primož Lemež kroz prizmu uspešnog "ozelenjavanja" grada Ljubljane, svojim predavanjem osvetliti primere dobre prakse koji su tamo primenjeni i pružiti uvide u mogućnosti uvođenja ekoloških inicijativa u gradove u Srbiji.

Nakon pauze za ručak od 14 časova, sledi panel koji se bavi situacijama i izazovima sa kojima se sreću prevashodno korisnici električnih vozila. Ne postoji neko ko će više da nam kaže o električnim vozilima od korisnika koji ih svakodnevno koriste. Ideja je da saznamo koliko je jednostavan električni automobil za vožnju ali i koji izazovi se javljaju prilikom planiranja određene rute. Koliko kilometara se prelazi dnevno, u proseku i kako se automobil uklapa u svakodnevicu? Koliko često se puni automobil? Šta je najbolje što električna mobilnost donosi sa sobom a šta je najveći izazov? Ekomobilnost u praksi gde učestvuju Rambo Amadeus i klub BMW I3, a moderator je Filip Mitrović.

Od 15 časova počinje predavanje Dejana Lekića - xEco aplikacija, a od 15.30 Kako takozvani gamification proces može da unapredi automobilsku industriju i ekomobilnost, koje će održati Nebojša Rosić.

Pored panela i predavanja održaće se i izložba ekoloških vozila uz bogat prateći program tokom celog trajanja manifestacije. 

Manifestacija je besplatna i za nju nije potrebna kotizacija niti registacija, a održava se u saradnji sa srpskom Asocijacijom uvoznika vozila i delova, uz učešće Ministarstva za životnu sredinu, Privredne komore Srbije, predstavnika lokalnih samouprava i medija,

Komentari (0)

Biznis