Biznis vesti

Novi uslovi za penziju od januara – ko će morati da radi duže i koliko

Komentari

Autor: Z. R.

11/11/2022

-

10:19

Novi uslovi za penziju od januara – ko će morati da radi duže i koliko
Novi uslovi za penziju od januara – ko će morati da radi duže i koliko - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od januara sledeće godine će važiti novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju, saopštio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. U skladu sa Zakonom o PIO granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca.

Uslov za sticanje penzije za žene u 2023. godini će biti 63 godine i šest meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

"Zakon propisuje pomeranje starosnog uslova za žene sve do 2032. godine kada će uslovi za oba pola biti izjednačeni, 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života", navode u Fondu PIO.

Kako do prevremene penzije?

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara će muškarcima biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 60 godina života, a ženama najmanje 40 godina staža osiguranja i 59 godina i šest meseci života.

"U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto. Pomeranje uslova za odlazak u prevremenu starosnu penziju predviđeno je do 2024. godine, kada će za ostvarivanje ove vrste prava za oba pola biti potrebno 60 godina života i 40 godina staža osiguranja", navode u Fondu PIO.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Kako objašnjavaju, postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja pokreće se na zahtev stranke koji se, uz prateću dokumentaciju, podnosi nadležnoj filijali Fonda prema mestu prebivališta podnosioca. U slučaju da lice nema mesto prebivališta, odnosno boravišta na teritoriji Republike Srbije, zahtev se podnosi prema mestu poslednjeg osiguranja.

"Obrazac zahteva za ostvarivanje prava na starosnu ili prevremenu starosnu penziju građani mogu dobiti u svakoj organizacionoj jedinici Fonda ili odštampati sa sajta Fonda iz menija Obrasci. Svaki obrazac zahteva sadrži i spisak dokaza potrebnih za ostvarivanje prava koje uz zahtev treba dostaviti Fondu. Zahtev sa priloženim dokazima može se podneti elektronski, preko veb portala e-Šalter na naslovnoj strani sajta Fonda, lično, na šalteru nadležne organizacione jedinice Fonda ili poštom, kao preporučena pošiljka", navode iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis