Biznis vesti

Brnabić: Srpska privreda se brzo oporavlja

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2021

-

11:42

Brnabić: Srpska privreda se brzo oporavlja
Ana Brnabić sastala se sa ambasadorom Meksika - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Srpska ekonomija se ove godine veoma brzo oporavlja od posledica korona krize i rast BDP-a Srbije će u 2021. biti najmanje šest odsto, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na onlajn panelu Evropske investicione banke posvećenom posledicama pandemije.

Ana Brnabić je na panelu "Izgradnja bolje i ravnopravnije budućnosti: Glasovi regiona EBRD" (Building a Better and More Equal Future: Voices from the EBRD Regions) rekla da je Srbija u prvom kvartalu 2021. imala rast BDP-a od 1,7 odsto, navodeći da je trenutno to najbolji rezultat u Evropi.

Srpska premijerka je podsetila da je na čelu vlade od 2017. godine, kao i da je 2016. godine, kada je bila ministarka državne uprave započeta transformacija srpske ekonomije, od ekonomije zasnovane na radno intenzivnim poslovima i investicijama ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama i znanju.

"To nam je veoma pomoglo kada je nastupila korona kriza, pošto je naša eknomija postala dosta stabilnija i otpornija. Srbija je bila pogođena krizom, ali ne tako kao većina zemalja EU", naglasila je Brnabić.

Borba sa Kovidom 19 još nije gotova

Premijerka je rekla da je srpska ekonomija pokazala veliku otportnost kada je reč o sektoru usluga i IT-a. Ona je naglasila da je država odragovala veoma efikasno na izazove tokom kovid krize, sa do sada ukupno tri paketa pomoći privredi i građanima, čime su obuhvaćena ne samo mala i srednja već i velika preduzeća, kao i da je bila obezbeđena direktna finansijska pomoć građanima.

U 2020. godini srpski BDP je pao samo 0,9 odsto, što je bio drugi najbolji rezultat u Evropi, dodala je premijerka Brnabić. Istakla je da je država Srbija kroz tri paketa pomoći privredi i građanima dala oko osam milijardi evra, što je više od 17 odsto srpskog BDP-a.

"To nam je dosta pomoglo da imamo brzi oporavak u prvom kvartalu ove godine i nadamo se da da ćemo ove godine imati rast BDP-a od najmanje šest odsto", navela je ona.

Napomenula je da je borba sa kovidom 19 borba koja još traje i da još niko ne može da proglasi pobedu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis