Biznis vesti

Uklanja se pruga sa trase budućeg Linijskog parka na Dorćolu: Pragovi će se koristit za rekonstrukciju pruge u Svilajncu

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2022

-

16:35

Uklanja se pruga sa trase budućeg Linijskog parka na Dorćolu: Pragovi će se koristit za rekonstrukciju pruge u Svilajncu
Uklanja se pruga sa trase budućeg Linijskog parka na Dorćolu: Pragovi će se koristit za rekonstrukciju pruge u Svilajncu - Copyright Tanjug/Infrastrukture železnice Srbije/Aleksa Ristić

veličina teksta

Aa Aa

U železnickoj stanici Donji Grad u proteklih mesec dana, od kada je počelo uklanjanje železničke infrastrukture sa trase budućeg Linijskog parka u Beogradu, demontirana su četiri stanična koloseka u dužini oko 1.500 metara i deo otvorene pruge u dužini oko 1.250 metara.

Na prostoru železničke stanice Donji Grad demontirani su i uklonjeni koloseci i šine, odnosno celokupan gornji stroj pruge.

"Sa ove lokacije skinuto je do sada i 2.080 betonskih pragova, koji se dalje transportuju u stanicu Svilajnac, kako bi se koristili za rekonstrukciju pruge Svilajnac - Despotovac", rekao je Tanjugu Nenad Stanisavljević iz Infastrukture železnice Srbije.

Tanjug/Infrastrukture železnice Srbije/Aleksa Ristić

 

U Donjem Gradu demontirano je i deset skretnica, a poskidani su i kablovi sa putnog prelaza u ulici Žorža Klemansoa odnosno nekadašnjoj Francuskoj ulici. Istovremeno u železnickoj stanici Dunav stanica ekipe na terenu rade na demontiranju četvrtog staničnog koloseka, kao i na ravnjanju pasarele u ulici. Na ovoj lokaciji u toku je uklanjanje rastinja.

"Skinuti su i betonski pragovi, koji se zatim dalje odvoze u Ranžirnu stanicu Beograd centar u Makišu", dodao je Stanisavljević.

Tanjug/Infrastrukture železnice Srbije/Aleksa Ristić

 

Infrastruktura železnice Srbije započela je radove na raščišćavanju stare železničke infrastrukture na Dorćolu pocetkom oktobra i oni treba da budu završeni za 120 dana. Radovima je obuhvaćeno uklanjanje stare železnicke infrastrukture i raščišćavanje dela trase budućeg Linijskog parka, na potezu od pešačke pasarele na Dorćolu, preko Dunav stanice, do blizine Pančevačkog mosta.

Radove izvodi veći broj firmi, koje predvodi Srbijaput iz Beograda. Vrednost ovog posla iznosi oko 70 miliona dinara. Kada ovaj deo trase bude raščišćen, biće oslobođeno oko četiri i po kilometra zemljišta u samom centru Beograda, na izuzetno atraktivnoj lokaciji, namenjenog za izgradnju budućeg Linijskog parka, koji će se prostirati od Beton hale do Pančevačkog mosta.

Tanjug/Infrastrukture železnice Srbije/Aleksa Ristić

 

Prema ranijim najavama gradskih čelnika, reč je o višegodišnjem projektu, prema kome će Linijski park obuhvatati velike zelene površine i parkove, pešačku zonu, sportsko-rekreativne i komercijalne sadržaje, infrastrukturne i kulturne objekte, kao i javne službe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis