Biznis vesti

Inflacija u Evropi dostigla novi istorijski rekord: U Estoniji, Litvaniji i Mađarskoj rast cena veći od 20 odsto

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

17/11/2022

-

17:24

Inflacija u Evropi dostigla novi istorijski rekord: U Estoniji, Litvaniji i Mađarskoj rast cena veći od 20 odsto
Inflacija u Evropi dostigla novi istorijski rekord: U Estoniji, Litvaniji i Mađarskoj rast cena veći od 20 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stopa inflacije u Evropskoj uniji zabeležila je u oktobru nov istorijski rekord od 11,5 odsto međugodišnje, nastavljajući uspon sa septembarskog nivoa od 10,9 procenata, pokazuju današnji podaci Evrostata, zavoda za statistiku EU. Pre godinu dana, stopa inflacije u dvadesetsedmočlanom bloku iznosila je 4,4 posto.

Slično kretanje potrošačkih cena je bilo i u evrozoni, u kojoj se međugodišnja inflacija popela na 10,6 posto u oktobru, u odnosu na 9,9 posto u septembru. Godinu dana ranije, inflacija u evrozoni je bila 4,1 procenat. Na mesečnom nivou, rast inflacije se ubrzao u oktobru i u EU i u 19-članom valutnom bloku sa sa 1.2 odsto u septembru na 1.4 procenta, odnosno na 1,5 posto, respektivno.

Prema podacima Evrostata, najniže međugodišnje stope inflacije registrovane su prošlog meseca u Francuskoj (7,1%), Španiji (7,3%) i na Malti (7,4%), a najviše u Estoniji (22,5%), Litvaniji (22,1%) i Mađarskoj (21,9%).

U poređenju sa septembrom, inflacija je na godišnjem nivou pala u jedanaest članica EU, ostala je stabilna u tri, a porasla u trinaest zemalja. U evrozoni su u oktobru najviši međugodišnji rast zabeležile cene energije (41,5%), zatim cene sveže hrane (15,5%), te namirnica, alkoholnih pića i duvana (13,1%).

Prema najnovijim prognozama Evropske komisije, evrozona i većina zemalja članica EU na putu su da krajem ove godine uđu u recesiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis