Biznis vesti

Objavljen "Vodič za anđeosko investiranje u Srbiji" - kako da pomognete startapima da se razviju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/12/2022

-

12:18

Objavljen "Vodič za anđeosko investiranje u Srbiji" - kako da pomognete startapima da se razviju
Objavljen "Vodič za anđeosko investiranje u Srbiji" - kako da pomognete startapima da se razviju - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Kroz projekat “Srbija Inovira”, koji zajednički sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i ICT Hub, i Inicijativa “Digitalna Srbija”, objavljen je "Vodič za anđeosko investiranje u Srbiji", kako bi potencijalnim poslovnim anđelima i startapima pomogli da još bolje razumeju prednosti i sam proces anđeoskog investiranja, kao i različite opcije za investiranje iz poreskog i pravnog aspekta.

Anđeosko investiranje predstavlja važan podsticaj domaćem startap ekosistemu, jer poslovni anđeli startapima ne pružaju samo finansijska sredstva, već i svoje poslovno znanje i iskustvo. Zajednica poslovnih anđela u Srbiji je u kontinuiranom porastu i čine je imućni pojedinci koji podržavaju startape tako što investiraju sredstva, vreme, kontakte i znanje u njihov razvoj. Ključna vrednost poslovnih anđela je to što ulažu u kompanije dok su još uvek u veoma ranoj fazi razvoja i najčešće aktivno učestvuju u razvoju kompanije.

"U Srbiji poslednjih godina vidimo porast ponude i tražnje kada je u pitanju anđeosko investiranje, ima sve više startapa koji već u ranim fazama razvoja demonstriraju ozbiljan potencijal za rast i sve više ljudi koji žele da investiraju u njih. Javno komuniciranje ovih investicija je veoma važno jer se tako ekosistemu, odnosno startapima, daje signal da je ovakva vrsta podrške dostupna. S druge strane, veći broj domaćih investitora je odličan pokazatelj stranim investitorima da postoji poverenje i potencijal u ekosistemu", izjavila je Nataša Škrbić, programska direktorka za startap ekosistem u Inicijativi “Digitalna Srbija”.

 Rukovodilac tima za pristup izvorima finansiranja u okviru projekta “Srbija Inovira" Slobodan Zebić je napomenuo da svedočimo tome da, kako u našoj zemlji, tako i u regionu, interesovanje za investiranje u inovativne startap kompanije od strane bogatih pojedinaca beleži konstantan rast.

"S obzirom na sve izazove koje ovaj vid investiranja nosi sa sobom i na strani anđela invesitora, ali i na strani startap kompanija u najranijim fazama poslovanja, važno je da postoje projekti i inicijative koji pružaju ekspertsku podršku i daju osećaj sigurnosti. Sve to je dobar signal koji povećava atraktivnost našeg tržišta za ulaganja domaćih i stranih invesitora, pa i anđela", rekao je Slobodan Zebić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis