Biznis vesti

Inflacija u Turskoj konačno posustaje - prvi put smanjena posle godinu i po dana

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

05/12/2022

-

11:58

Inflacija u Turskoj konačno posustaje - prvi put smanjena posle godinu i po dana
Inflacija u Turskoj konačno posustaje - prvi put smanjena posle godinu i po dana - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Godišnja inflacija u Turskoj je blago smanjena u novembru prvi put u periodu od preko godinu dana, prema današnjim zvaničnim podacima, ali je i dalje blizu najvišeg nivoa u poslednje ​​24 godine.

Potrošačke cene su u novembru porasle za 84,39 posto međugodišnje, u odnosu na 85,51 odsto u oktobru, objavio je turski statistički institut, prenosi agencija AP.

Mesečna stopa inflacije je u novembru iznosila 2,88 odsto, u poređenju sa 3,51 posto u prethodnom mesecu. To je prvi put da se godišnja inflacija u Turskoj smanjila od maja 2021. 

"Kao što smo ranije saopštavali putem raznih medija, vrhunac inflacije smo ostavili iza sebe i ušli u opadajući trend, osim ako ne dođe do neočekivanih globalnih kretanja“, objavili su Ministarstvo finansija i ministar finansija Nuredin Nebati u današnjoj poruci na Tviteru.

Najveći međugodišnji rast cena u Turskoj zabeležen je u  novembru u sektoru saobraćaja, 107 posto, a slede cene hrane i bezalkoholnih pića sa 102,55 procenata, prema zvaničnim podacima. 

Pojedini stručnjaci doveli su u pitanje podatke državnog instituta o inflaciji, pri čemu je Grupa za istraživanje inflacije, koju čine nezavisni ekonomisti, saopštila da stvarna novembarska stopa inflacije u Turskoj iznosi 170,7 procenata, dodaje AP.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis