Biznis vesti

Iran zainteresovan za uvoz ulјarica, kukuruza i mesa iz Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2022

-

23:08

Iran zainteresovan za uvoz ulјarica, kukuruza i mesa iz Srbije
Iran zainteresovan za uvoz ulјarica, kukuruza i mesa iz Srbije - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković razgovarala je danas sa ministrom inostranih poslova Irana Hoseinom Amirom Abdolahianom o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti polјoprivrede i podizanja nivoa robne razmene polјoprivredno-prehrambenih proizvoda. 

Iranska strana je pokazala najviše interesovanja za uvoz semenskih proizvoda, ulјarica, kukuruza i mesa iz Srbije. Tanasković je podsetila na tradicionalno dobre bilateralne odnose Srbije i Irana i još jednom  zahvalila na principijelnoj poziciji Irana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova".

Tanasković je navela da je puno polјoprivrednih proizvoda potencijalno predmet saradnje dve zemlјe, kao i da je u prethodnom periodu održano više sastanaka na tu temu.

Razgovaralo se i o zajedničkim investicijama u oblasti proizvodnje mehanizacije, semena i stočne hrane, navela je Tanasković i izrazila nadu da će se i srpske jabuke i maline, kao i ostalo voće, što pre naći na iranskom tržištu.

Tanasković je ukazala da je uspostavlјena stalna komunikacija između nadležnih službi dve zemlјe koje rade na usaglašavanju sertifikata i drugih zahteva vezanih za veterinarske i fitosanitarne uslove.

Iranski ministar inostranih poslova je naglasio da tema polјoprivrede ima veliki značaj za saradnju dve zemlјe, kao i da je dugačka lista mogućnosti i proizvoda za međusobnu saradnju. Šef iranske diplomatije je preneo ministarki Tanasković pozdrave njenog iranskog kolege, ministra polјoprivrede i uputio joj poziv da poseti Iran.

 

Komentari (0)

Biznis