Biznis vesti

Hanić: Nove mere NBS naročito značajne za one koji imaju kredite sa varijabilnom kamatom

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2022

-

14:07

Hanić: Nove mere NBS naročito značajne za one koji imaju kredite sa varijabilnom kamatom
Hanić: Nove mere NBS naročito značajne za one koji imaju kredite sa varijabilnom kamatom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita Hasan Hanić ocenio je da će mere Narodne banke Srbije za produženje roka otplate kredita građana doneti olakšanje građanima u plaćanju, a bankama manji broj problematičnih kredita.

Profesor Beogradske bankarske akademije Hanić rekao je Tanjugu da nove mere predstavljaju i ohrabrenje za banke da odobre ove reprograme.

"Mislim da će ova mera da ohrabri poslovne banke i da će na drugačiji način tretiraju situaciju kada se vrši reprogram kredita nego u normalnim situacijama, u smislu da poslovne banke sada neće biti dužne da vrše određene rezervacije, pa će lakše donositi takve odluke", rekao je Hanić. 

Istakao je da će mere NBS naročito značiti građanima koji imaju kredite sa varijabilnom kamatom.

"Mnogim građanima će olakšati dodatni teret na ratama koji je nametnut visokom inflacijom i zbog visoke kamatne stope, a naročito za one koji su uzeli kredit sa promenljivom kamatom zbog porasta euribora", rekao je Hanić.

On je istakao da je povećanje rate veliko i da je restrukturiranje, odnosno reprogram kredita i u interesu poslovnih banaka.

profimedia

 

"Zaista je u interesu i poslovnih banaka da se taj ukupan teret prolongira na duži vremenski period kako bi građani mogli redovno da servisiraju svoje obaveze", podvukao je Hanić.

On je objasnio da će se na ovaj način smanjiti udeo problematičnih kredita, a time povećati stabilnost bankarskog sektora. 

"Može se očekivati dalji trend podizanja referentne kamatne stope"

Hanić je ocenio i da se "trend" podizanja referentne kamatne stope, koji se dešava u poslednjih godinu dana, može očekivati sve dok se ne promeni kretanje inflacije.

"Sve dok stopa inflacije u dva ili tri vezana meseca ne bude ista ili opadajuća, dotle treba očekivati i porast kamatnih stopa, doduše umereniji i blaži rast", rekao je Hanić. 

Sagovornik Tanjuga je dodao da ono što nakon toga korisnici kredita mogu očekivati, naročito oni sa stambenim kreditom koji ima varijabilnu kamatu, jeste da će uporedo doći do smanjivanja euribora i referentne kamatne stope.

"Tek posle smanjivanja euribora i referentne kamatne stope, odnosno sredinom 2024. i rata kredita može biti manja", ocenjuje Hanić. 

On je dodao da će situacija biti teška sve dok je kamatna stopa ovako visoka i dok je povećavaju naša i centralne banke drugih zemalja.

"Teret korisnika kredita je sve veći i očekuje se da će tako biti negde do polovine naredne godine", rekao je Hanić. 

Projekcije NBS, ističe Hanić, su da će rast kamatnih stopa u narednom periodu biti usporeniji i umereniji, a očekuje se i postepeno smanjivanje stope inflacije u narednoj godini.  

"Očekuje se postepeno smanjivanje stope inflacije, do kraja 2023. na nekih devet odsto, a tek od druge polovine 2024. godine se može naći u targetiranom okviru", zaključio je Hanić. 

Komentari (0)

Biznis