Biznis vesti

Euro Litijum: Kod Valjeva geotermalni resursi koji bi mogli da greju ceo grad

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2022

-

14:22

Euro Litijum: Kod Valjeva geotermalni resursi koji bi mogli da greju ceo grad
Valjevo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Firma Euro Litijum Balkan planira započinjanje projekata istraživanja geotermalnih resursa u Valjevsko-mioničkom regionu koji bi mogli biti korišćeni kao toplotna energija u daljinskom grejanju Valjeva. Ta kompanija je saopštila da je osnovna ideja zasnovana na rezultatima Studije o hidrogeotermalnom potencijalu basena koju je uradio Departman za hidrogeologiju Rudarsko - geološkog fakulteta u Beogradu. 

Studiju je inicirao Euro Lithium koji je zatim započeo izradu projekata za istraživanje mogućnosti iskorišćenja geotermalnog resursa za toplotnu energiju. Isti resurs mogao bi se, kako je navedeno, eventualno upotrebiti "u procesima vezanim za tehnološke procese mogućeg ležišta mineralnih sirovina".

"Potencijal je, prema studiji, dovoljno veliki i može prevazići kapacitet Toplane u Valjevu", navodi ta firma.

Euro Litijum je već finansirao projektnu dokumentaciju koja je predata Ministarstvu, a uložiće u tehničku kontrolu i izvođenje radova na istraživanju, izradu istražno-proizvodnih bunara, kao i Elaborat o rezervama geotermalnog resursa. 

"Sve rezultate i objekte nakon istraživanja prema projektu vrednom oko milion evra, staviće gradu na raspolaganje bez ikakve naknade", navodi se u saopštenju.

Iz Euro Litijuma objašnjavaju da se radi o posebnom vidu hidrogeoloških istraživanja.

"Ne koriste se za dobijanje rezultata vezanih za geološka istraživanja mineralnog resursa bora i litijuma kojima se naše preduzeće bavi na prostorima Valjevsko – mioničkog basena", navodi se u saopštenju. 

Dodaju da su projekte predstavili u Privrednoj Komori Srbije, te Regionalnoj Komori Mačvanskog i Kolubarskog okruga.

"Mogućnosti koje se otvaraju realizacijom projekata, su naišle na razumevanje u obe komore, a u kontaktima sa USAID i EBRD, odnosno njihovim saradnicima, definisano je da postoji zainteresovanost i sa njihove strane, da se podrži stavljanje u funkciju geotermalnog resursa", navodi Euro Litijum. 

O projektu su obavestili gradsku upravu i zatražili sastanak, a nisu još dobili povratnu informaciju.

"Realizacija, odnosno, stavljanje u funkciju ovog resursa bi donelo nezavisnost gradske toplane energentima, a prelaskom sa fosilnih goriva na ovaj potpuno ekološki bezbedan izvor energije, obezbedilo bi se značajno smanjenje zagađenja vazduha u gradu Valjevu, ali i okolini", navode iz Euro Litijuma.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis