Biznis vesti

Ministarstvo energetike o značaju minerala koji je pronađen u Srbiji: Vrednost kalcita srazmerna njegovoj čistoći

Komentari

Autor: Euonews Srbija

16/12/2022

-

18:08

Ministarstvo energetike o značaju minerala koji je pronađen u Srbiji: Vrednost kalcita srazmerna njegovoj čistoći
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Primena kalcita, koji je pronađen u Srbiji, izuzetno je širokog spektra i koristi se gotovo u svim industrijama - od boje lakova, plastike, papira, pa sve do sirovine za farmaciju, kozmetiku, aditiva za prehranu, u hemijskoj industriji, saopštili su iz Ministarstva rudarstva i energetike (MRE). Oni su naveli da je vrednost kalcijum karbonata srazmerno velika njegovoj čistoći, tačnije kada nema primese olova, žive, kadmijuma, magnezijuma u velikim količinama i da je baš takav otkriven u Srbiji. Iz resornog ministarstva su naveli da se uspešno spovode istraživanja mogućnosti primene kalcijuma za proizvodnju baterija budućnosti koje bi mogle da zamene litijumske baterije. Predsednik Aleksandar Vučić je juče izjavio da je ovaj kalcijum karbonat pronađen u Srbiji.

Oni su saopštili da je naša zemlja, srazmerno svojoj veličini, veoma bogata mineralnim sirovinama, uključujući i one koje Evropska unija prepoznaje kao kritične za privredni razvoj. 

"Kalcit je vrsta kalcijum karbonata (formula CaCo3), izuzetno čistog prirodnog kalcijum karbonata - u našem slučaju čistoće 99,63 procenta, što ga čini jednim od najčistijih kalcijum karbonata u svetu. Vađenje kalcijum karbonata je jednostavno, bezbedno i nije štetno po životnu sredinu, zahvaljujući savremenim tehnologijama koje se koriste u postupku. Kiselost šuma se rešava kalcijum karbonatom, koristi se za odsumporavanje u filterima u elektranama na ugalj i fabrikama. Takođe se koristi i u filterima za vodu i za poboljšanje PH vrednosti zemljišta vode u bazenima i kao reagens u laboratorijama", naveli su iz MRE.

Oni su istakli da se trenutno za industrije farmacije, kozmetike i prehrambene reagense, sirovina kalcijum karbonata uvozi u Srbiju i region u potpunosti, što otvara prostor za pozicioniranje Srbije kao vodećeg regionalnog izvoznika u budućnosti.

profimedia

 

"Stav kojim se Ministarstvo rudarstva i energetike u potpunosti rukovodi jeste da moderno rudarstvo i zaštita životne sredine mogu i moraju biti komplementarni procesi. Takva strategija najbolje se može primeniti upravo na kalcitu, čime bi se obezbedilo ne samo puko očuvanje životne sredine, već aktivno učešće u njenoj zaštiti. Naša mineralna bogatstva će nam mnogo značiti u godinama koje dolaze, imajući u vidu da su mineralni resursi ključni i za proces energetske tranzicije, za razvoj novih, ekološki prihvatljivih tehnologija bez kojih nema razvoja obnovljivih izvora energije, skladištenja električne energije i novih "pametnih" tehnologija", navodi se u saopštenju.

Dodali su da cilj MREj treba da bude ne samo da sačuva rudarstvo, već da omogući dalji razvoj i modernizaciju, gde je jedna od najbitnijih stvari da stalno podižu zahteve i kriterijume kad je reč o uticaju na životnu sredinu.

"Mineralno bogatstvo naše zemlje pripada ne samo sadašnjim, nego i budućim generacijama, i zbog toga je važno da znamo čime raspolažemo i kakav je potencijal kad je rudarstvo u pitanju" poručili su iz resornog ministarstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis