Biznis vesti

Potpredsednik ruske vlade: Cene gasa u Evropi će zbog oskudne ponude ostati visoke

Komentari

Autor: TASS / Tanjug

26/12/2022

-

17:21

Potpredsednik ruske vlade: Cene gasa u Evropi će zbog oskudne ponude ostati visoke
Tanjug/AP/Jean-Francois Badias - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Cene gasa u Evropi će zbog nestašice ostati visoke, neće se vratiti na nivoe s početka 2021. godine na 200-250 dolara za 1.000 kubnih metara, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak u intervjuu za TASS.

"Kretanje cena će u velikoj meri odrediti vremenske prilike tokom zime, ali će one kratkoročno ostati visoke zbog oskudne ponude. Ne vidim kako bi mogle da se vrate na nivoe s početka 2021. od 200-250 dolara za 1.000 kubnih metara", rekao je Novak.

Generalno, Novak je situaciju s cenama energenata ocenio kao izuzetno volatilnu, i smatra da će se taj trend nastaviti u 2023. i za gas i za naftu.

"U februaru ćemo videti kako će izgledati cena dizela"

"Trenutno vidimo pojačanu volatilnost. Videli smo dvostruke fluktuacije cena nafte - sa 65 na 130 dolara za barel. Ista situacija je i sa gasom", dodao je Novak.

Prema Novakovim rečima, zapadne sankcije su uzrok skoka cena. 

"Niko nije mogao da predvidi ove bezumne postupke zapadnih lidera kada su davane prognoze da će nafta biti oko 50-60 dolara za barel. Embargo na isporuku ruskih naftnih derivata u Evropu stupa na snagu u februaru, da vidimo kako će tada izgledati cene dizela“, rekao je potredsednik ruske vlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis