Biznis vesti

Radno vreme za praznike - kako će raditi pošte i prodavnice, a kako javni prevoz

Komentari

Autor: Z. R.

30/12/2022

-

08:43

Radno vreme za praznike - kako će raditi pošte i prodavnice, a kako javni prevoz
Radno vreme za praznike - kako će raditi pošte i prodavnice, a kako javni prevoz - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić, Sava Radovanović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu će tokom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika radno vreme zanatskih i trgovinskih objekata biti izmenjeno. Kako navode u Skupštini Grada, dežurni prodajni objekti, koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju delatnost, dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika. Svi trgovinski i zanatski objekti tokom novogodišnjih i božićnih praznika mogu biti otvoreni i raditi duže od navedenog radnog vremena.

Prodavnice i supermarketi rade skraćeno

Poslednjeg dana ove godine, 31. decembra dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi i dr.), moraće da rade najmanje od 9 do 18 sati, dok 1. januara dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni.

Kako se navodi na sajtu Grada Beograda, 2. i 3. januara dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati. Na Badnji dan, 6. januara, dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana, moraju da rade najmanje od 9 do 18 časova, dok 7. januara dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni.

profimedia

 

Oni navode da na dan državnog i drugog praznika (1, 2, 3. i 7. januara), nespecijalizovani trgovinski formati u kojima se obavlja trgovina na malo pretežno neprehrambenog asortimana i posebni trgovinski formati mogu biti zatvoreni.

Tržni centri biće zatvoreni samo dva dana - 1. i 7. janura. Svih ostalih dana će raditi, ali malo izmenjeno, odnosno skraćeno. Poslednjeg dana ove godine, 31. decembra, tržni centri radiće do 18 časova, kao i na Badnji dan, odnosno 6. januara.

Neke pijace zatvorene, druge rade kraće

Iz JKP "Beogradske pijace" kažu da će zelene pijace u subotu , 31. decembra raditi uobičajeno, od 6 do 19 časova, dok 1. i 7. januara neće raditi.

Pijace Zemun, Banovo brdo, Bele vode i Dušanovac 1. i 7. januara radiće skraćeno od 06:00 do 14:00 časova, dok će 2. januara sve zelene pijace raditi od 06 do 14 časova. Otvoreni tržni centar – Novi Beograd, popularni Buvljak, neće raditi 1, 2. i 7. januara (nedelja, ponedeljak i subota) neće raditi.

Pijaca Dušanovac prodaja iz vozila – neće se obavljati 31. decembra 2022. kao i 1. i 6. januara, dok će 07. januara ova pijaca raditi uobičajeno, od 19:00 do 06:00 časova.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Pijaca cveća Krnjača – 1. i 7. januara neće raditi.Pijaca Palilula– 31. decembra (subota) radiće od 07 do 20 časova, dok 1. i 7. januara neće raditi. Pijaca “Palilula“ će 6. januara raditi od 07 do 18 časova.

Garaža na pijaci Palilula neće raditi 1. i 7. januara, 2. januara radiće do 15:00 časova, dok će 6. januara raditi do 19:00 časova. Parking na pijaci Zemun 1, 2. i 7. januara radiće od 00:00 do 24:00 časa. Garaža na pijaci Zeleni venac neće raditi 1. i 7. januara, dok će 2. januara raditi do 15:00 časova. Parking na pijaci Dušanovac radiće 1, 2. i 7. januara od 06 do 15 časova.

Pet apoteka radi non-stop

Apoteke u sastavu "Apoteka Beograd" 31. decembra će raditi do 18 časova, a neće raditi 1, 2. i 3. januara, osim onih koje su dežurne non-stop, kao i dnevno dežurne apoteke. Na Badnji dan radno vreme svih apoteka je do 18 časova, dok je 7. januar neradni dan.

 

Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

 

Stalno dežurne apoteke, su "Prvi maj" u Kralja Milana 9 na Starom gradu, "Sveti Sava"u Nemanjinoj 2, "Zemun" u Glavnoj ulici 34, kao i "Bogdan Vujošević" u Bulevaru Maršala Tolbuhina 30 na Novom Beogradu i "Gornji Grad" u Ulici dr Đorđa Kovačevića 27 u Lazarevcu.

Pumpe na auto-putu rade bez prestanka

Benzinske stanice na državnim putevima prvog i drugog reda i na opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda rade tokom celog dana, 24 časa, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 sati. 

Otvorene samo dežurne pošte

Tokom državnog praznika – Nova godina, od 1 do 3. januara, kao i na verski praznik Božić,7. januara, radiće dežurne pošte. Svih dana praznika Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu i pošta na aerodromu Nikola Tesla, radiće neizmenjeno – non-stop, kao i pošte na gotovo svim graničnim prelazima. U nedelju 1. januara i u subotu 7. januara, dežuraće Glavna pošta u Takovskoj 2, pošta na aerodromu Nikola Tesla, i pošte na graničnim prelazima. Pored navedenih, u subotu 7. januara, dežuraće još tri pošte u Beogradu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

U ponedeljak 2. januara, radiće i pošte u tržnim centrima u Beogradu, Pančevu i Kragujevcu, pošte u Univereksport objektima u Beogradu, Novom Sadu i okolini, Zrenjaninu i Somboru, u Roda objektima u Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu i Šapcu, pošte u turističkim centrima – na Kopaoniku i Zlatiboru, i druge dežurne pošte.

U utorak 3. januara radiće 70 dežurnih pošta u celoj Srbiji, u Beogradu i svim drugim većim gradovima. U subotu 31. decembra i u petak 6. januara, pošte sa celodnevnim radnim vremenom radiće skraćeno – do 17 časova. Pošta 11161 Beograd 16 u Bulevaru Vudroa Vilsona bb, u "Zimskoj bajci", 31. decembra radi od 12 do 19 časova, a otvorena je i od 1 do 3. januara od 12 do 22:30.

Noćni prevoz startuje dva sata ranije

U subotu, 31. decembra, na svim linijama javnog gradskog prevoza važiće red vožnje za subotu, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz. Redovne noćne linije počeće sa radom u 22 sata. U novogodišnjoj noći važiće redovne turažne tablice noćnog saobraćaja, s tim što će vozila redovnog noćnog saobraćaja početi sa radom dva sata ranije (umesto u 24 u 22 časa), a od ponoći će saobraćati po redovnoj turaži.

Redovne dnevne linije: 7, 12, 29, 40, 15, 16, 17, 27, 33, 48, 53, 84, 88 i 95 do 22 časa će raditi po redu vožnje za subotu. Sva vozila sa ovih linija, koja imaju planirane polaske posle 22 časa, isključuju se iz saobraćaja. Od 22 do 4 časa vozila sa ovih linija će raditi po vanrednim novogodišnjim turažama, s tim što će umesto linija 29 i 40 raditi privremene autobuske linije 29A i 40A.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Linije sa poteza 100, 300, 400, 500, 600 i 700 će raditi po važećem redu vožnje do kraja rada. Na ostalim gradskim linijama se ostvaruju poslednji polasci, koji su planirani zaključno sa 23 časa. Sva vozila koja imaju planirane polaske posle 23 časa isključuju se iz saobraćaja. U vremenskom intervalu od 22 do 23 časa preklapaće se dnevni i noćni novogodišnji saobraćaj.

Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, od 1. do 7. januara 2023. godine, za sve linije važiće sledeća organizacija saobraćaja: od nedelje, 1. januara, zaključno sa utorkom 3. januara – red vožnje za nedelju; od srede 4. januara, zaključno sa petkom 6. januara – red vožnje za radni dan; u subotu, 7. januara – red vožnje za nedelju. Od nedelje, 8. januara, uspostavlja se redovan režim saobraćaja.

Besplatan parking u zonama, u garažama se plaća

Iz JKP "Parking servis" su saopštili da neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada tokom novogodišnjih i božićnih praznika, 1, 2, 3. i 7. januara 2023. godine, kada će biti zatvoreni i šalteri za rad sa strankama u Takovskoj 31, Mileševskoj 51 i Bulevaru Milutina Milankovića 134g.

Beoinfo

 

"Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta biće neprekidno otvoreni tokom praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate. U subotu, 31. decembra 2022. godine, i petak, 6. januara 2023. godine, poslovnice Korisničkog servisa i kol centar radiće do 14 časova", naveli su iz "Parking servisa".

Od srede, 4. januara, i od ponedeljka, 9. januara 2023. godine, naplata i kontrola parkiranja u zoniranim delovima grada, kao i svi šalteri korisničkog servisa, radiće po uobičajenom radnom vremenu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis