Privreda

Usporavanje proizvodnje zbog energetske krize skraćuje radno vreme za sve više radnika u Nemačkoj

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2022

-

12:50

Usporavanje proizvodnje zbog energetske krize skraćuje radno vreme za sve više radnika u Nemačkoj
Usporavanje proizvodnje zbog energetske krize skraćuje radno vreme za sve više radnika u Nemačkoj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Nemačkoj se prvi put od januara povećao broj radnika sa skraćenim radnim vremenom i u periodu avgust -  novembar porastao je sa 76.000 na 187.000, objavio je minhenski Institut za ekonomska istraživanja IFO.

Kako je navedeno, energetska kriza izaziva blago povećanje skraćenog radnog vremena u Nemačkoj u proizvodnim delatnostima, a porast je najizraženiji u prerađivačkoj industriji, gde je broj radnika sa skraćenim radnim vremenom povećan sa 59.000 na 151.000.

IFO navodi da je do tih podataka došao na osnovu sprovedenih anketa, kao i na podacima nemačke Savezne agencije za zapošljavanje. 

"Energetski intenzivne industrije, a posebno automobilski sektor, imaju više poslova koji se obavljaju sa skraćenim radnim vremenom, što je u skladu sa  nedavnim usporavanjem proizvodnje u tim industrijama", kaže istraživač Instituta IFO Sebastijan Link.

U automobilskoj industriji broj radnika sa skraćenim radnim vremenom porastao je sa 14.100 na 33.400, a u hemijskoj industriji sa 7.400 na 21.200.

"U poređenju sa prethodnim zimama tokom pandemije, nivo skraćenog radnog vremena je i dalje veoma nizak", napomenuo je Link.

Tako je u novembru 2021. ukupno 750.000 ljudi bilo na skraćenom radnom vremenu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis