Privreda

Preporuke FIC za poboljšanje poslovne klime: "Srbija je glavna destinacija za strane investicije u regionu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/11/2022

-

21:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Savet stranih investitora (FIC) objavio je jubilarnu, 20. izdanje Bele knjige 2022. sa preporukama za unapređenje poslovne klime u Srbiji koja sadrži 375 preporuka u deset prioritetnih oblasti, a ključne preporuke se odnose na intenziviranje evropskih integracija i usklađivanje sa propisima EU. Izvršni direktor Saveta stranih investitora Aleksandar LJubić  kaže da Bela knjiga predstavlja presek stanja u poslednjih godinu dana i ukazuje da je godina za nama bila izuzetno teška.

"U momentu kada smo izlazili iz pandemije počeo je rat na tlu Evrope, koji niko nije očekivao. I, naravno, u tim izazovnim vremenima, nadovezali su se izbori u Srbiji, tako da nije bilo mnogo zakonodavnih aktivnosti. Sve u svemu, bilo je određenih pomaka u domenu digitalizacije i propisima u oblasti obnovljivih izvora energije", rekao je LJubić.

On je napomenuo da je Bela knjiga korisna za Vladu Srbije jer donosi informacije sa terena i samim tim Vlada može znati šta je to što može da uradi kako bi se stanje u privredi popravilo. Istakao je da su se prethodnih godina preporuke odnosile na digitalizaciju koja se pokazala kao značajan faktor napretka Srbije u poslovnom smislu.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Jedno od naših insistiranja i ove godine je da se taj tempo ne zaustavi. Komunikacija putem digitalnih kanala predstavlja budućnost. Postoje delovi gde ništa nije urađeno poput oblasti radnog prava,  Zakon o deviznom poslovanju, o sezonskim poslovima u turizmu i mnogim drugim oblastima", rekao je LJubić.

Dodatni oprez zbog najave recesije u Evropi

FIC zastupa kompanije koje su duže od dve decenije prisutne u Srbiji, a ekonomija Srbije je duboko integrisana u evropsku ekonomiju.

"Sve ono što se dešava u Evropi preslikava se i kod nas. U razgovorima sa Vladom Srbije smo istakli da moramo biti dodatno oprezni, jer Sbija nije ostrvo. Prognoze ulaska u recesiju nekih evropskih zemalja, a naših važnih partnera, kao što su Nemačka, Italija ili Austrija može izazvati potrese i u Srbiji i bez njene krivice, tako da svi oramo biti oprezni i moramo dati neke prioritete", rekoa je LJubić.

On je istakao, da su osim usaglašavanjem sa propisima EU, najvažnije stavke stavljanje inflacije pod kontrolu i nastavak restrukturiranja javnih preduzeća, pre svega iz energetskog sektora. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Jako je bitno nastaviti dijalog i mi se zalažemo za predvidivost poslovnog okruženja što doprinosi sigurnosti i bezbednosti investicija. Srbija je bila i ostala glavna destinacija za strane investicije u regionu. Ovde dolaze uglavnom velike multinacionalne kompanije i njihovi projekti investiranja su uglavnom od pre nekoliko godina. Očekujemo da dođe mir u Evrpu i da se stabilizuju lanci snabdevanja i cene. Biznis će naći način da se vrati na stanje koje je bilo pre korone i pre rata", rekao je LJubić.

On je rekao da je istaknuto da se mora raditi na radnom zakonodavstvu, jer se svet promenio posle korone i da imamo rad na daljinu i od kuće. Istakao je da se mora raditi mnogo na obrazovanju kadra koji je potreban, a ne koji će otići iz Srbije ili će biti na birou.

U Beloj knjizi je konstatovano da je od ukupno 345 prošlogodišnjih preporuka ostvaren napredak u 25 odsto njih, a u 75 odsto oblasti napretka nije bilo. Od 25 odsto oblasti sa napretkom, u 6 odsto ostvaren je značajan napredak, a u 19 odsto određeni napredak. Najbolje ocenjene oblasti su digitalizacija i e-trgovina. Uprkos okolnostima unapređena je regulativa iz oblasti energetike, a kada je reč o pojedinačnim biznisima, najbolje je u protekloj godini bilo tržište nekretnina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis