Biznis vesti

Novi podaci o potrošnji u zemljama Evrope: Najviše se izdvaja za stanovanje i energente, a u Srbiji domira jedna stavka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2023

-

07:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija završila je godinu uz izvesno olakšanje, pošto se smanjio rast cena, ali su troškovi života i dalje visoki. Eurostat je nedavno objavio podatke o potrošnji u 36 zemalja članica EU, kao i zemalja u njenom okruženju i zemalja kandidata. Ti podaci su pokazali da stanovnici u najbogatijim zemljama najviše i troše.

Domaćinstva u razvijenim evropskim zemljama u 2021. godini četvrtinu budžeta su trošila na stanovanje, vodu, struju, gas, dok je u Srbiji najveća stavka hrana.

Najviše novca za hranu, odeću, obuću, komunalije, prevoz, izlaske, boravke u hotelima izdvajaju tri države koje nisu članice EU - Švajcarska, Island, Norveška. To su države sa visokom standardom, gde građani imaju visoka primanja. Prva po potrošnji od zemalja članica EU je Irska čiji stanovnici moraju 44 posto više novca od ostalih da izdvoje za kućni budžet. Često se govori o nemačkom standardu, ali je ona na 13 poziciji, dok je iza nje Italija.

Srbija kao zemlja kandidat je na 30. mestu po potrošnji, a iza nje su Crna Gora, BiH, Bugarska. Građani Srbije najviše novca troše na hranu. Najzanimljivije je status Rumunije, ona troši najmanje novca za osnovne životne potrebe, a što se tiče BDP-a ona je više na evropskoj sredini nego na začelju. Što se troškova tiče, iza Rumunije su još Severna Makedonijai Turska.

Vesna Lapčević, urednica portala "Sve o novcu" kaže da je lista zemalja gde je najveća potrošnja nije iznenadila, da su slični podaci poslednjih desetak godina u pogledu rasta BDP-a i iznosu BDP po glavi stanovnika, ali i potrošnji.

"Što se tiče strukture potrošnje i ona se nije godinama menjala. Raste izdvajanje za stanovanje, koje je oduvek u Evropi bio najveći trošak. I kod nas troškovi stanovanja rastu. Lista me nije iznenadila ona je ujednačena poslednjih nekoliko godina", navela je Lapčević za Euronews Srbija.

Lapčević: Najbogatiji najviše troše

Ona je ukazala da najbogatiji najviše troše, da je i dalje izražena razlika između razvijenog severa Evrope i mediteranskih zemalja. 

"Verujem da će ta podela još dugo biti prisutna. Razlike su dramatične, recimo više od 80.000 evra BDP po glavi stanovnika ima Luksemburg, mislim da je Norveška na drugom mestu 44.000 evra BDP po glavi stanovnika. Mediteranske zemlje idu po 20.000 evra po glavi stanovnika BDP. To su ogromne razlike i teško je nadomestiti u kraćem petriodu", navela je ona.

Reporterka Euronews Srbija iz Brisela Teodora Vasiljević kaže da Švedska, Finska, zemlje Beneluksa - Belgija, Holandija, Luksemburg, Francuska, Austrija, Nemačka najviše novca izdvajaju na stanovanje, komunalije i na usluge.

Euronews

"Kada govorimo o Briselu ovde su mnogo skuplje usluge frizera, kozmetičara u odnosu na Srbiju i zemlje regiona, zatim je skupo iznajmljivanje stana, stanovi za kupovinu. Građani izdvajaju dosta novca i za komunalije, gas, struju. Međutim, u Briselu građani za litar benzina treba da izdvoje 1.70 evra, dok u susednom Luksemburgu, koji je na prvom mestu po BDP, svega 1.40 evra, a javni prevoz je besplatan. Dakle najviše novca se izdvaja za stanovanje i komunalije. Što se tiče hrane nema drastične razlike u odnosu na cene u Srbiji, neke stvari su jeftinije, za nijansu je samo skuplje meso", navela je Vasiljević.

Dakle cena hrane se u najrazvijenijiom zemljama ne razlikuje od Srbije, ali je ogromna razlika u platama. Primera radi u Luksemburgu je plata od 2.500 do 8.000 evra. Minimalna plata je 2.500 evra bruto. U Briselu je minimalna plata oko 3.700 evra bruto, a kada se oduzmu svi porezi minimalc je oko 2.100 evra. 

U Srbiji se izdvaja najviše novca za hranu

Interesantno je da građani Srbije najviše novca izdvajaju baš na hranu. 

"Glavni pokazatelj kako živite je zašta trošite novac. Ako trošite dvostruko manje na hotele i restorane (od evropljana), to znači da nemamo dovoljno novca. Ako trošimo trećinu svog budžeta na hranu, a šestinu na stanovanje, a Evropljani najviše na stanovanje, a sedminu na hranu to je pokazatelj kako morate da rasporedite svoj budžet. Građani Srbije troše isto kao Evropljani pet odsto ličnog budžeta na zdravlje, a isto toliko na alkohol i duvan. Manje trošimo na za zabavu i rekreaciju, oni troše oko 8 odsto svog ličnog budžeta, a mi oko 5 odsto. To je pokazatelj koliko možemo za neke stvari da izdvojimo", navela je Lapčević.

Euronews
Srbija jeste na začelju po potrošnji, ali više troši od Rumunije. Gabrijel Balasov, novinar Euronews Rumunija kaže da je u Rumuniji prosečna plata povećana za 13 posto u odnosu na 2021. godinu, a da trenutno zaposleni sa prosečnom platom zarađuju nešto više od 800 evra.

"Približno četvrtina primanja jedne porodice se koristi za kupovinu hrane, osnovnih dobara i plaćanje režija. Glavni problem u Rumuniji je veliki jaz između onih sa najnižom i najvišom platom. Deo stanovništva koji ima najniže plate poseduje 5 odsto ukupnog bogatstva u Rumuniji, dok 10 odsto najbogatijih Rumuna u vlasništvu ima više od polovine ukupnog bogatstva u državi", naveo je Balasov.

I Lapčević navodi da su je iznenadili podaci jedino za Rumuniju, jer im je prosečna plata veća nego što je u Srbiji, a manje troše. 

"Moguće je da su neke stavke kod njih povoljnije, kao što je stanovanje", zaključila je ona. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis