Biznis vesti

Đedović u Abu Dabiju: Srbiji neophodna tranzicija ka izvorima energije čistijim od uglja

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2023

-

21:05

Đedović u Abu Dabiju: Srbiji neophodna tranzicija ka izvorima energije čistijim od uglja
Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija se u proizvodnji električne energije dominantno oslanja na ugalj i neophodno je sprovesti pravednu tranziciju ka čistijim izvorima energije, koji će zaštititi i zaposlene i lokalne zajednice, koje su zavisne od ove industrije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona je to kazala na plenarnoj sednici 13. zasedanja Skupštine Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) u Abu Dabiju, saopštilo je resorno ministarstvo.

Tanjug/MRE/Zoran Petrović

 

Srbija je jedna od zemalja osnivača ove agencije, a na njenoj godišnjoj skupštini razmatraju se najvažnija pitanja u vezi sa procesom energetske tranzicije na globalnom nivou.

Ministarka Đedović je istakla da se Srbija obavezuje na slične ciljeve u sprovođenju zelene tranzicije kao i Evropska unija (EU), ali da nažalost nema jednak pristup finansijskim instrumentima kao države članice EU. 

"U našem srednjoročnom planu, u narednih pet godina je niz strateških projekata za koje su neophodne investicije od pet milijardi evra, pre svega u proizvodne kapacitete, ali i za jačanje prenosne i distributivne mreže koja će nam omogućiti više obnovljivih izvora energije na mreži”, rekla je ona.

Na Skupštini IRENA okupili su se šefovi vlada i država, ministri i donosioci odluka iz celog sveta, kao i multilateralne organizacije i predstavnici privatnog sektora koji će razgovarati o planovima i aktivnostima koji se globalno preduzimaju na sprovođenju energetske tranzicije.

Konferencija se održava danas i sutra, a na njoj se, između ostalog, razmatra kolektivni napredak sveta u primeni Pariskog sporazuma, kao i perspektive energetske tranzicije u svetu.

Ministarka Đedović će u Abu Dabiju imati i bilateralne sastanke sa ministrom energetike UAE Suhailom al-Mazruijem i generalnim direktorom IRENA Frančeskom La Kamerom, a prisustvovaće i ministarskom panelu “Kretanje kroz neizvesnosti – postavljanje prioriteta za postizanje nulte neto emisije“, koji se održava u okviru “Abu Dabi nedelje održivosti”.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis