Biznis vesti

Sve oči biznis sveta uprte ka Davosu, lideri analiziraju: Kako su kovid i rat u Ukrajini uzdrmali globalni poredak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/01/2023

-

22:56

Sve oči biznis sveta uprte ka Davosu, lideri analiziraju: Kako su kovid i rat u Ukrajini uzdrmali globalni poredak
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

U Davosu je počeo Svetski ekonomski forum koji okuplja biznismene, predstavnike najvećih svetskih kompanija i političare. Delegaciju Srbije predvodi predsednik Aleksandar Vučić. Glavne teme će prema najavama organizatora biti kako rešiti globalne ekonomske i ekološke izazove, rat u Ukrajini i brojna druga aktuelna pitanja, a zanimljivo je da ovog puta na spisku učesnika izostaju brojna poznata imena.

Drugi dan foruma biće posebno važan za ovaj region jer će osim srpske delegacije koju čine predsednik i ministarka kulture Maja Gojković, učestvovati i kosovski premijer Aljbin Kurti, premijer Albanije Edi Rama, ali i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Kosovo je, inače, na spisku učesnika predstavljeno sa zvezdicom.

Tema ovogodišnjeg sastanka na Davosu je - "Kooperacija u vreme fragmentiranog sveta". Učesnici foruma će analizirati kako su kovid i rat u Ukrajini uzdrmali globalni ekonomski i društveni poredak. Dva dana pred početak samita objavljen je i Godišnji izveštaj o rizicima 2023. Kriza potrošačkih cena je u vrhu opasnosti uz napomenu da je reč o najvećem kratkoročnom riziku. 

"Najkomplikovanije okruženje u poslednjim decenijama"

Borge Brende, predsednik Svetskog ekonomskog foruma rekao je za Euronews da je sasvim izvesno da je geoekonomska i geopolitička situacija komplikovana.

"Ovo je najkoplikovanije okruženje kakvo smo mogli da vidimo poslednjih decenija ali pokušavamo da u ovome vidimo i neke mogućnosti za saradnju i da pronađemo rešenja uprkos ovoj komplikovanoj situaciji", naveo je on. 

Na pitanje da li smatra da je saradnja u riziku, s obzirom na kombinaciju kovida 19 i rata u Ukrajini, on je rekao: "Svakako".

"Vidimo fragmentaciju i naročito na ekonomskoj strani sada vidimo podele koje bi nas mogle odvesti u manji privredni rast, a još veći broj država će potpuniti u recesiju ove godine. Stoga, neće biti ekonomskog oporavka bez oporavka trgovine i investicija. Moramo osigurati da postoji privredni rast, jer to je jedini način da osiguramo prosperitet u budućnosti", kaže Borge Brende. 

Dodaje da je nada pre svega da će biti obećana nulta emisija štetnih gasova do 2050. godine  i da se nada napretku u sporazumima o očuvanju prirode tako što će se emisija štetnih gasova smanjiti za 30 odsto do 2030. godine.

"Dakle, trećina planete mora biti potpuno sačuvana do 2030. Ali, takođe se moramo složiti i oko agende rasta a to znači bez novih carina, bez novih protekcionističkih mehanizama, moramo o međusobnoj trgovini razmišljati kao dobitku za sve strane, i naravno, potrebne su nam nove inicijative u borbi protiv korupcije, unapređenju obrazovanja i jednakosti polova", rekao je predsednik Svetskog ekonomskog foruma. 

"Platforma za promovisanje agende"

Cilj lidera koji se sastaju u Davosa jeste da utiču na promenu kapitalizma tako što će svetske firme imati socijalanu funkciju gde ne ostvaruju samo ekonomski profit, već se bave ekološkim i društvenim pitanjima, kaže za Euronews Srbija ekonomista Slaviša Tasić. Smatra da je Davos postala institucija koja menja svoju namenu, navodeći da je to nekada bio forum na kome lideri u biznisu, ekonomiji, politici razgovaraju o svetskim ekonomskim prilikama, a danas je to, kako ističe, platforma za promovisanje agende za koju se lideri zalažu.

Kako je rekao Tasić, kada je reč o Srbiji, pre svega se treba nadati bilateralnim sastancima jer je to prilika gde se mogu sresti lideri raznih kompanija, ali i političkih lidera.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, kako je najavljeno, imati brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, a predviđeni su i sastanci sa predstavnicima međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i vodećih globalnih kompanija, koji učestvuju na Svetskom ekonomskom forumu.

Euronews

Tokom trodnevnog boravka u Davosu, Vučić će prisustvovati nizu skupova svetskih lidera, među kojima i sesiji na temu Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu.

Govoreći o tome kakava su ekonomska predvianja za Srbiju i komentarišući to što je ministar finansija Siniša Mali rekao da se očekuje usporavanje inflacije, Tasić kaže da je to očekivao i ranije, ali i da je inflacija već usporila u svetu i Evropi, a Srbija prati evrozonu, te je "krajnje vreme" da uspori i kod nas.

Kako dodaje, prostora za napredak ima na globalnom nivou.

"Opet se prvog dana govori o recesiji, i da će u Evropi i Americi biti recesije, ali više nisam tako siguran, jer mislim da prošle godine osim rata imali smo jedna period dezinflacije. Imali smo to i zbog toga su ekonomije usporile, i inflacija je prelomila i u Americi i u EU i svuda je inflacija počela da pada što znači da ćemo imati manje tih problema. Dakle i ako bude recesije, mislim da će to relativno brzo proći. Mislim da je najgore prošlo u 2022. i da je ovo vreme kada dezinflacija staje - znači da ima prostora za napredak", istakao je on.

Nikolić: Sajam za bogate i mesto za lobiranje

Ekonomska novinarka Radojka Nikolić je istakla da je Davos od sebe napravio instituciju. Ona je, govoreći u emisiji Euronews Centar, rekla da u Davosu ima svega pomalo, a najviše politike. 

"Kad se pogleda hronologija razvoja ideje o formiranju Davosa kao foruma menadžera, to je išlo dve ili tri godine dok nije shvatio da neće moći ništa da naprave dok ne uvuku političare", navela je Rdojka Nikolić. 

Podseća da je prvi političar na forumu bio Fransoa Miteran 1975. godine, a da su onda dolazili Jaser Arafat, Šimon Peres, a za njima Kisindžer i Regan. 

Euronews TV

Radojka NIkolić ističe da je Davos mesto za lobiranje zato što na jednom mestu mogu da se vide razni političari. 

"To je jedan sajam za bogate, za elitu. On služi za razmenu mišljenja elite. A imate i zemlje koje su nedovoljno razvijene i koje su u prilici da jure i lobiraju za sebe", napomenula je ona uz ocenu da je ovogodišnji forum specifičan zbog ukrajinske krize. 

Bez Bajdena, Sija, Makrona...

Više od 50 šefova država i vlada, 19 guvernera centralnih banaka, 30 ministara trgovine i 35 šefova diplomatija, uz čelnike Ujedinjenih nacija, Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske trgovinske organizacije, istovremeno će se naći na istom mestu - Redovnom godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma, poznatijeg kao Davos forum.

Ovogodišnjem forumu će prisustvovati rekordan broj poslovnih ljudi. Učešće je potvrdilo više od 1.500 biznismena iz više od 700 organizacija. Svi oni će se okupiti u švajcarskom zimskom odmaralištu u Davosu posle dve godine otkazivanja skupa zbog pandemije kovida 19, a onda i vanrednog prolećnog samita maja prošle godine. 

Ipak, ono što su mnogi zapazali jeste da ovog puta na spisku učesnika neće biti velikih imena poput američkog predsednik Džoa Bajdena, njegog kineskog kolege Sija Đinpinga ili francuskog predsednika Emanuela Makrona. Nemački kancelar Olaf Šolc biće jedini lider među zemljama G7.

"Ja mislim da je to odraz te egende koja je sve više javna od strane Svetskog ekonomskog foruma, imaju te ideje o većem učešću korporacija u političkom odlučivanju, o većoj vezi između politike i ekonomije i misle da se na taj način mogu rešiti neki od problema, i socijalne i nejednakost i životno orkuženje i klimastke promene. Spisak učesnika to pokazuje, ide se ka toj većoj vezi politike i biznisa", rekao je Tasić. On dodaje da to ima i političku reakciju i da imate političke lidere koji zbog svoje domaće popularnosti polako se odmiču - ranije su svi želeli da budu viđeni tamo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis