Biznis vesti

U jednom mestu u Srbiji otkriveno nalazište zlata koje bi moglo da bude među prvih 100 u svetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/01/2023

-

21:17

U jednom mestu u Srbiji otkriveno nalazište zlata koje bi moglo da bude među prvih 100 u svetu
U jednom mestu u Srbiji otkriveno nalazište zlata koje bi moglo da bude među prvih 100 u svetu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Aleksandar Vučić je rekao da je u jednom mestu u Srbiji otkriveno više zlata na jednom mestu, nego što je to slučaj kod Žagubice. Rekao je da još neće da otkriva koje je to mesto, i da kad se sazna za to, cene u tom mestu skoče deset ili pedeset puta. 

"Našli smo, prema prvim preliminarnim izeštajima, a vrše se i dodatne provere, jedno od prvih 100, a možda i bolje od toga, nalazišta zlata u celom svetu", rekao je predsednik. 

Podsetimo, nedavno je objavljeno da je na lokalitetu Čoka Rakita u opštini Žagubica, nađeno bogato ležište zlata, čije su preliminarno određene dimenzije 500x 250x 80 metara. Kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto. 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je tim povodom da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije.

Ona je rekla da su rezultati istraživanja koja su sprovedena u prethodnom periodu ohrabrujući u smislu rezultata sa visokim sadržajem zlata, kao i mogućnosti dobijanja istog kroz proces flotiranja i kasnije metalurški proces. 

 

Komentari (0)

Biznis