Biznis vesti

Đedović: Prvo želimo da odredimo okvir za eksploataciju zlata na novom nalazištu

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2023

-

20:52

Đedović: Prvo želimo da odredimo okvir za eksploataciju zlata na novom nalazištu
Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da je za više informacija o novom nalazištu zlata, o kojem je govorio predsednik Srbije, potrebno sačekati još neko vreme, kako bi se, između ostalog, zaštitili interesi i građana i države ali i aktera u projektu.

Na pitanje novinara koje je to novo nalazište zlata nađeno, Đedović je rekla da bi ostavila još malo vremena da se odredi okvir pod kojim će se vršiti eksploatacija u smislu zaštite intesa građana i Republike Srbije.

"Svaka preuranjena informacija koja ode u javnost može da ima određene posledice i za učesnike i druge aktere pa morate da razumete da određene informacije za neko vreme treba da ostanu van domašaja javnosti da bi stvorili prerogative u postupku i pregovaranja i razgovaranja sa partnerima kako bismo zaštii interese", rekla je Đedović.

Ministarka je dodala da je ona jedna od osoba koja je upućena u novo nalazište zlata. Đedović je to navela odgovarajaći na pitanja novinara u Muzeju Nikole Tesle nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) o saradnji na realizaciji projekta "Bolja energija" u Srbiji, a kojem je svedočio i amabasador Kristofer Hil.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u Srbiji pronađena još jedna lokacija sa zlatom, na kojoj ga ima mnogo više nego u Žagubici.

"To je jedno od prvih sto najvećih nalazišta zlata u celom svetu, a možda i boljih nego u celom svetu", rekao je predsednik i dodao da nije vreme da precizira gde se to mesto nalazi, jer bi se svi tamo sjatili.

On je dodao da tačnu lokaciju znaju samo on i još jedna osoba.

"Ne pokušavajte da saznate dok ne počnemo da radimo svoj posao, jer kad se sazna sledi skok cena po 10 i 50 puta", poručio je on i izrazio žaljenje što je Srbija propustila priliku da iskoristi nalazišta litijuma.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis