Biznis vesti

Mate Rimac preuzeo Bugati, novo sedište kompanije biće u Hrvatskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2021

-

18:21

Mate Rimac preuzeo Bugati, novo sedište kompanije biće u Hrvatskoj
Bugatti Rimac - Copyright Printskrin/Youtube/RimacAutomobili

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Mate Rimca postaje većinski vlasnik Bugatija, a kompanija Rimac Automobili postaje Rimac Grupa, saopštio je danas hrvatski proizvođač električnih automobila.

Mate Rimac ugovorio je posao života tako što je preuzeo kompaniju Bugati. Reč je o jednoj od najpoznatijih proizvođača superluksuznih trkačkih automobila koji će sada imati sedište i u Hrvatskoj, a većinski vlasnik će biti firma koju je osnovao Rimac, prenosi Jutarnji.hr.

Iz Rimac Automobila su poručili da se radi o "prelomnom događaju u istoriji kompanije", a potez koji je danas postao javan opisuju kao "udruživanje s ikonom automobilskih brendova, Bugati Automobili, u novu automobilsku i tehnološku kompaniju", prenosi Index.

Printskrin/Youtube/RimacAutomobili

 

 

Inače, reč je o jednom dosada najvećih hrvatskih poslovnih uspeha. Dogovor je postignut kroz kompletnu reogranizaciju Rimac automobila. Kako Jutarnji.hr navodi, odsad će se nova kompanija zvati Rimac grupa i u njoj svi deoničari sačuvati postojeći udeo.

To znači da će Rimac Grupa će biti najveći deoničar nove kompanije, s udelom od 55 posto. Mate Rimac će zadržati postojeći udeo u Rimac Grupi od 37 procenata, u kojoj će Porše ostati na udelu od 24 odsto, Hjundai Motor Group na 12 posto, a ostali investitori na 27 procenata.

U okviru grupe postojaće dva poslovna subjekta.

Prosečan učenik i genijalni pronalazač - Mate Rimac je evropski odgovor na Ilona Maska

Prvi će obuhvatati postojeće Rimečevo poslovanje, izuzev proizvodnje električnih hiperautomobila poput Nevere i na tržištu će nastupati kao nezavisni poslovni subjekat - Rimac Tehnolodži. 

Druga je nova kompanija koja će se zvati Bugati Rimac i obuhvataće dve firme koje proizvode automobile a to su Bugati i Rimac automobili.

profimedia

 

Mate Rimac kaže za Jutarnji.hr da je sve ovo za njega uzbudljiv trenutak.

"Rimac i Bugati savršeno se dopunjuju. Kao mlada i brza automobilska i tehnološka kompanija, osvojili smo poverenje partnera i snažnju poziciju u industriji električnih tehnologija visokih performanski", kazao je Rimec.

On je dodao da će sve kompanije, kao i do sada, imati svoja sedišta u Hrvatskoj. 

Za 10 godina, Rimac Automobili su napredovali od startapa i jednog čovjeka u garaži do nove kompanije Bugati Rimac d.o.o., koju formiraju u saradnji s Poršeom i Folksvagen Grupom, navodi se u saopštenju.

Tesla kao inspiracija

Saradnja s Bugatijem, kao i osnivanje nove kompanije pod vođstvom Rimca svečano je objavljeno večeras u 20 sati, u Dubrovačkoj tvrđavi. 

Oliver Blume, prvi čovek i finasijski direktor Poršea večeras je poželeo Rimcu sve najbolje i puno sreće na novom poslu.

Printskrin/Youtube/RimacAutomobili

 

 

Na prezentaciji koja je održana u Dubrovačkoj tvrđavi Mate Rimac je rekao kako mu je inpiracija za sva dosadašnja dostignuća bio Nikola Tesla i kako je uvek želeo da dokaže da električni automobili mogu da budu uzbudljiviji i da je o tome sanjao na još na početku svoje karijere, prenosi Jutarnji.hr.

Danas, Rimčeva komapnija za proizvodnju automobilia zapošljava preko 1.000 ljudi.

"Uvek sam želeo da postignem ovo i da dokažem da je tako nešto moguće u Hrvatskoj", kazao je Rimac u svom večerašnjem govoru.

Printskrin/Youtube/RimacAutomobili

 

Za dalje planove, najavio je, da će biti šef uprave Rimec Grupe i dodao da će Bugati i Rimac nastaviti kao dve odvojene marke na tržištu, ali da će se baterije za oba brenda proizvoditi u Hrvatskoj.

Lutz Mečhke iz Poršea je rekao da je ovo "dobar dan za Rimca, Bugati i Porše Grupu".

"Kao šef Bugati Rimca, Mate će voditi izuzetno uspešan brend u budućnost, a time će doneti i veliku korist Hrvatskoj", kazao je Mečhke.

Komentari (0)

Biznis