Biznis vesti

Železničke stanice na srpskim prugama vape za rekonstrukcijom: Počinju radovi na obnovi 27 zgrada

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Z. R.

06/02/2023

-

09:41

Železničke stanice na srpskim prugama vape za rekonstrukcijom: Počinju radovi na obnovi 27 zgrada
infrazs.rs/Infrastruktura železnice Srbije/Saša Tošić - Copyright infrazs.rs/Infrastruktura železnice Srbije/Saša Tošić

veličina teksta

Aa Aa

U železničke stanice duž srpskih pruga nije se mnogo ulagalo poslednjih decenija zbog čega su ove zgrade uglavnom u veoma lošem stanju. "Infrastruktura železnice Srbije" je  pokrenula projekat njihovog uređenja, kojim je predviđeno da se obnovi 27 staničnih zgrada. Vrednost ove investicije, koja je omogućena iz sopstvenih sredstava, iznosi oko 280 miliona dinara.

Kako navode u "Infrastrukturi", radovi su već uveliko počeli na železničkoj stanici u Ćupriji, gde će majstori imati najviše posla. Predviđena je sanacija temelja objekta, kao i radovi na zameni krovne konstrukcije i krova, što je već i počelo. Za uređenje železničke stanice u Ćupriji biće izdvojeno 30,1 milion dinara, što je i najveći iznos koji će biti izdvojen za jedan objekat u okviru ovog projekta.

Radovi su već počeli i u železničkim stanicama Prahovo, Mataruška i Jošanička Banja, a narednih dana očekuje se da punim intenzitetom počnu radovi i na objektima u Požarevcu – železnička stanica i Operativni centar, kao i u stanicama Sopot Kosmajski i Jajinci.

"Obnovom ovih stanica predviđene su zamene krova, sanacije fasada, zamena stolarije i bravarije, radovi na sređivanju elektroinstalacija, sanacije i izgradnje mokrih čvorova, kao i ojačavanje temelja zgrada gde je to neophodno, a za sve objekte urađena je i kompletna tehnička dokumentacija. Ceo projekat je podeljen na četiri celine u zavisnosti od prioriteta i teritorijalne zastupljenosti", navode u "Ifrastrukturi".

infrazs.rs/Infrastruktura železnice Srbije

 

Tako su se u prvoj partiji našle stanice Ćuprija, Prahovo, Mataruška Banja, Jošanička Banja, Crveni Krst i stanica Niš, a za ove radove biće izdvojeno nešto više od 73 miliona dinara.
U drugoj partiji predviđeno je da se obnove stanice u Kačarevu, Ovči, Jajincima, zatim stanica u Požarevcu i Operativni centar u ovom gradu, kao i stanica Sopot Kosmajski. Vrednost ovih poslova je nešto manje od 52 miliona dinara.

U okviru treće partije, koja je i najvrednija sa skoro 100 miliona dinara biće obnovljene stanice u Senti, Bajmoku, Petrovcu – Gložanu, Ratkovu, Putincima, Debeljači i Tomaševcu.

Čak osam stanica naći će se u četvrtoj partiji. Radovi su predviđeni u stanicama Šabac, Loznica, kao i šest stanica na području sekcije Užice – Lastra, Ražana, Kosijerić, Kalenić, Užice teretna i Prijepolje. Vrednost radova na stanicama u ovoj partiji je 54,4 miliona dinara.

Rok za rekonstrukciju dva meseca

Od železničkih stanica gde su predviđeni radovi najveća investicija biće u Ćupriji gde je namenjeno 30,1 milion dinara. Sledi zatim Senta sa 26,4, Prijepolje 21,3 miliona dinara. U Požarevcu će u rekonstrukciju stanične zgarde biti uloženo 18,3 miliona dinara, a kada se tome doda iznos od 6,9 miliona dinara za zgradu Operativnog centra u Požarevcu, to znači da će u Požarevcu u železničke objekte ukupno biti uloženo 25,2 miliona dinara.

Od većih investicija "Infrastrukture železnica Srbije" izdvajaju se radovi u stanici Bajmok (16,4 miliona dinara), Šabac (16 miliona dinara) i Tomaševac (15,1 milion dinara). Izvođač radova je uveden u posed na svim predviđenim lokacijama, pa su u svih 27  stanica u toku pripremni radovi.

infrazs.rs/Infrastruktura železnice Srbije

 

Rok za izvođenje radova po svakoj pojedinačnoj partiji iznosi 60 dana od uvođenja izvođača u posao. Tako će se prvi obrisi uređenih stanica videti u drugoj polovini marta, a ukoliko vremenske prilike budu odgovarajuće, većina od predviđenih 27 staničnih objekata biće završena u aprilu.

Najbolju ponudu u postupku javne nabavke radova dalo je preduzeće BMC Konekt iz Novog Sada, koje je nosilac posla u zajedničkoj ponudi zajedno sa Ekonomistelektro i Enikos kompani.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Kalipso

07.02.2023 08:53

U Bačkoj Palanci zgrada železnice se ne koristi već decenijama, a i pruga je izvađena. Zgrada je do te mere ruinirana da bi mogla da se koristi za snimanje horor filma. Opština je dozvolila da se u nju useli nekoliko Romskih porodica koje su sve što se moglo iskoristiti za loženje iskoristile. Nalazi se pored jaslica, zabavišta i srednje škole. Stanovnici Nove Palanke i Sinaja svakodnevno prolaze pored nje kada idu u centar. Užasan prizor.

Biznis