Biznis vesti

Vesić: Organizovane grupe kradu delove sa šina, država će morati da reaguje strožim zakonskim kaznama

Komentari

Autor: TV Pink / Tanjug

09/02/2023

-

11:38

Vesić: Organizovane grupe kradu delove sa šina, država će morati da reaguje strožim zakonskim kaznama
Vesić: Organizovane grupe kradu delove sa šina, država će morati da reaguje strožim zakonskim kaznama - Copyright Tanjug/Beoinfo/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je jutros normalizovan saobraćaj na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad, nakon što su vozovi usporili zbog krađe delova kontaktne mreže na deonici između Nove i Stare Pazove.

"Ekipe Infrastrukture železnice Srbije su tokom noći radile, kada je poslednji voz prošao, tako da je rano jutros, već u 2.05 sati  normalizovan saobraćaj na novosadskom koloseku,  a u 4.05 sata i na šidskom koloseku", rekao je Vesić precizirajući da je do krađe došlo na deonici pruge između 28. i 31. kilometra. 

Ministar je rekao za Pink da postoje organizovane grupe koje kradu delove sa šina, kao i delove elektroinstalacija, što postaje ozbiljan problem. Očigledno je, kaže, da će i država morati da se pozabavi i reaguje strožim zakonskim kaznama, jer po važećim propisima, kada je neko uhapšen zbog ovakvih krađa, ispostavi se da je reč o maloj vrednosti ukradene bakarne žice, iako to pravi štetu državi u milionima evra. 

"Tražićemo kako je predsednik Aleksandar Vučić najavio, izmene Krivičnog zakona, tako da se ta dela tretiraju kao ugrožavanje opšte bezbednosti infrastrukture i života ljudi. Pa će neko od tih kradljivaca otići u zatvor na pet ili 10 godina i jednom će se naučiti redu, jer izgleda da drugačije ne može. Država izgradi prugu, ljudi se voze brzim vozom, ali neko misli da treba da ukrade parče bakarne žice, da zaradi neki novac, a da zbog toga vozovi ne idu i da se ugrožavaju životi drugih", naglasio je Vesić.

Posmatranje pruga dronom potencijalno rešenje?

On je napomenuo da će i samo preduzeće "Infrastruktura železnica Srbije" morati ozbiljnije da se pozabavi problemom, da uvede monitoring, koji treba da bude redovniji nego sada, ali i neke nove tehnilogije, kao što je posmatranje pruga dronom ili kamerama na kritičnim mestima. 

"Moraju i oni više da se pozabave ovim problemom, odnosno prevencijom ovakvih krađa. Ako nisu do sada o tome razmišljali moraće to da rade ubuduće", napomenuo je ministar Vesić.

Najavio je i da će u okviru ministarstva biti formiran sektor koji će se baviti bezbednošću na prugama i putevima, u vazdušnom i vodnom saobraćaju, jer Srbija na godišnjem nivou, ima za trećinu više poginulih u saobraćaju nego Evropska unija.

"To je crni bilans koji moramo da promenimo",  poručio je ministar Vesić.

To, dodao je, podrazumeva i edukativne kampanje za građane, ali i veće kazne za one koji ugrožavaju bezbednost u saobraćaju.

"Oštrije kazne za kradljivce, ali i da preduzeća više pažnje posvete problemu i pojačaju nadzor nad prugom. Niko nije verovao da će nekome pasti na pamet da krade delove pruge, ali to je sada tako. Najvažnije je da je saobraćaj jutros normalizovan i da građani ponovo mogu normalno da koriste brzi voz", zaključio je ministar Vesić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis