Biznis vesti

Brnabić: Deo aranžmana sa MMF-om iskoristićemo za energetiku, deo za stabilnost

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2023

-

13:08

Brnabić: Deo aranžmana sa MMF-om iskoristićemo za energetiku, deo za stabilnost
Brnabić potpisala Memorandum o saradnji sa kompanijom Takeda - Copyright Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija potpisala stend-baj aranžman sa MMF-om vredan 2,4 milijarde evra, koji će jednim delom biti iskorišten za energetiku, a delom za stabilnost.

Ona je novinarima u Dubaiju rekla da se saradnja sa MMF-om nastavlja i po pitanju reformi javnih preduzeća i u javnom sektoru, što će, kako je istakla, biti deo rasta Srbije.

"Direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva najavila je da će ova godina biti teža od 2022., ali da je Srbija tokom pandemije pokazala otpornost i uspela da zadrži stabilnost. Preživela je vaša privreda i nastavila da se bori, rekla je ona. Zato nam je važan ovaj aranžman", rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da se nada da će tokom ove godine biti završeni pregovori sa UAE o sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Ona je novinarima rekla da je za nju velika čast što se sastala sa predsednikom UAE šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom

"Nadamo se  da ćemo tokom 2023. završiti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i UAE, što bi za nas bilo veoma značajno. Podelio je sa mnom informaciju da je svaka zemlja sa kojom su potpisali sporazum o slobodnoj trgovini  utrostručila ili učetvorostručila obim saradnje već u prvoj godini nakon potpisivanja sporazuma", rekla je Brnabić.

Prenela je i da su razgovarali i o globalnim izazovima sa kojima se suočavaju sve zemlje sveta, kao i naše, ali i o tome koliko može  dodatno da se produbi saradnja u oblasti IT,  veštačkoj  inteligenciji, biotehnologiji, istraživanju i razvoju nauke.

"To smo već definisali sporazumima o saradnji vlada dve zemlje, u maju prošle godine. Naša želja je da ta  saradnja ide još brže", rekla je Brnabić, koja učestvuje u Dubaiju na Svetskom samitu vlada.

Brnabić: Beograd uvek spreman na dijalog

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, premijerka je rekla da je Beograd uvek spreman za dijalog i da će uvek biti tu da razgovara sa Prištinom, ali da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana i da je to ovoga puta zajednički stav Srbije i zapadnih partnera, pre svega i EU i SAD.

"U ovom trenutku na stolu je ZSO. Zaista je došlo krajnje vreme, a bilo je možda i pre pet godina, za implementaciju Briselskog sporazuma i osnivanje ZSO, a u aprilu će biti 10 godina. Ovaj put želim da se zahvalim našim partnerima na Zapadu zato što insistiraju na osnivanju ZSO na način na koji smo potpisali 2013. i 2015. godine, i kao što smo razgovarali krajem 2022. godine. Čini se da smo ovog puta na istom stanovištu", rekla je Brnabić.

Bez obzira šta Aljbin Kurti kaže, naglasila je premijerka, zna se šta je potpisano i šta mora biti implementirano.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis