Biznis vesti

Formiran digitalni atlas poštanskih usluga: Dozvolu da isporučuju pakete dobile 54 kurirske službe

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2023

-

12:47

Formiran digitalni atlas poštanskih usluga: Dozvolu da isporučuju pakete dobile 54 kurirske službe
Dostava paketa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Regulatorna agencija za elektronske kominikacije i poštanske usluge (RATEL) kreirala je GIS portal - geografsko informacioni sistem za informisanje korisnika o dostupnosti

svih poštanskih usluga.

U RATEL-u kažu za Tanjug da GIS portal u stvari predstavlja digitalni atlas poštanskih usluga, kao i da je cilj da konkurencija bude što veća i da građani dobiju kvalitetne usluge po prihvatljivoj ceni. Tržište poštanskih usluga u Srbiji se intezivno se razvija u poslednjih 10 godina, pre svega ekspres usluge koje rastu prosečno godišnje više od 12 odsto, zahvaljujući razvoju elektronske trgovine.

Direktor Sektora za poštanske usluge RATEL Ljubomir Ostojić navodi za Tanjug da postoje 54 registrovana poštanska operatora, odnosno kurirske službe, kojima je ta Agencija izdala dozvolu za obavljanje poštanskih usluga i dodao da je građanima važno da znaju gde mogu da

obave te usluge.

"U tu svrhu RATEL je uveo geografsko informacioni sistem u svoje poslovanje koji je dostupan i građanima na sajtu RATEL-a preko GIS portala koji u stvari predstavlja digitalni atlas poštanskih usluga", kazao je Ostojić.

Ostojić je objasnio da se na GIS portalu, na mapi Srbije, mogu videti poslovnice poštanskih operatora u kojima se vrši prijem poštanskih pošiljaka i isporuka na više od 1.850 lokacija. Dodao je i da građani na portalu mogu videti mrežu pošta, ali i poslovnice privatnih kurirskih službi koje intezivno šire svoju mrežu.

Pošiljke i na 175 paketomata

Govoreći o paketomatima - automatizovanim uređajima na kojima građani mogu samostalno preuzeti pošiljke bez posredstva radnika, Ostojić navodi da ih trenutno ima 175 i da su uglavnom dostupni 24 časa svakog dana u nedelji.

"To može biti dosta pogodnija opcija za mnoge građane koji često nisu kod kuće kada dostavljač dođe na adresu. Građani mogu na jednostavan način unosom svoje adrese videti koje su im poslovnice ili paketomati u blizini", kazao je Ostojić. 

Na GIS portalu, dodaje, može se videti teritorija na kojoj poštanski operatori pružaju poštanske usluge i da manji poštanski operatori pružaju usluge samo na teritoriji jednog grada, ali vrše
prenos pošiljaka u roku od samo nekoliko sati. Objasnio je da postoje poštanski operatori koji pružaju ekspres uslugu prenosa pošiljaka u istom danu, između većih gradova, pa se na portalu
može videti precizno teritorija pokrivenosti tih gradova.

Unsplash

 

Podsetio je da se najveći broj pošiljaka šalje sa uslugom uručenja narednog dana ili tačno određenog dana u nedelji, a potom se vrši dostava u većem delu teritorije Srbije, ali u pojednim mestima, zbog otežane dostave u ruralnim područjima, planinskim predelima, operateri

vrše dostavu svaki dan već određenim danima u nedelji.

"Naši građani mogu jednostavno proveriti za određeno mesto kojim danima se vrši dostava ako šalju ekspres pošiljku", naveo je Ostojić.

Istakao je da GIS portal pomaže i poštanskim operatorima da unaprede kvalitet dostupnosti, te da je korisnicima na sajtu RATEL-a dostupan i portal cena gde se mogu uporediti cene ekspres usluga poštanskih operatora.

Ostojić je najavio da će u toku februara biti objavljeni i rezultati benčmark kvaliteta prenosa ekspres pošiljaka u kojima će se uporediti kvalitet za najvećih pet poštanskih operatora, po više kriterijuma.

Preporuka za vas

Upozorenje Pošte Srbije: Lažni kuriri varaju građane
Sajber vežba u Srbiji - simulirali hakerski napad da bi proverili bezbednost ličnih i finansijskih podataka

Komentari (0)

Biznis