Biznis vesti

Milićević: Saradnja sa dijasporom - ključ privrednog razvoja

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2023

-

18:50

Milićević: Saradnja sa dijasporom - ključ privrednog razvoja
Ministarstvo za odnose sa dijasporom/ Tomica Bulatović - Copyright Ministarstvo za odnose sa dijasporom/ Tomica Bulatović

veličina teksta

Aa Aa

Različiti projekti i inicijative u smeru rasta investicija između dijaspore i Srbije, ujedno su i ključ njenog ekonomskog razvoja i privrednog potencijala, izjavio je danas ministar u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom.

On je u razgovoru sa Martajnom Plemom, direktorom Međunarodnog centra za razvoj politike migracije, Tamerom Kiličem, predsedavajućim za region Zapadnog Balkana i Turske i Milošem Pavlovićem, predstavnikom projekta "Link up", razmenio stavove i ideje o značaju dijaspore u svetu.

Današnja poseta predstavlja nastavak sadržajnog dijaloga, započetog na konferenciji koja se početkom ovog meseca održala u Štutgartu pod nazivom "Investiciona i poslovna konferencija za dijasporu", saopšteno je iz vlade.

U uvodnom izlaganju, ministar je predstavnike Međunarodnog centra za razvoj politike migracije upoznao sa radom Ministarstva i informisao ih o planovima i programima, kao i o strateškoj viziji  Kabineta. 

Istakao je da poseban značaj privrednog povezivanja  predstavljaju različiti projekti i inicijative u smeru rasta investicija između dijaspore i Srbije, što je ujedno i ključ njenog ekonomskog razvoja i privrednog potencijala.

Direktor Plem je prisutne upoznao sa organizacijom i ciljevima Međunarodnog centra za razvoj politike migracije. 

Naglasio je da su ključni segmenti strateškog razvoja povećanje investicionih mogućnosti između Srbije i dijaspore, informisanje o novim mehanizmima za poslovanje u Srbiji, posebne podrške Vlade i EU u cilju povećanja ulaganja investicija kao i promocija posebnih poslovnih potencijala, kao što su razvoj poslovnih inkubatora i uloga mentorstva i liderstva i sve prisutnija oblast medicinskog turizma.

Obe strane strane su definisale strategiju zajedničke saradnje i još jednom istakle važnost povratka međusobnog poverenja i povezivanja dijaspore i matice na svim nivoima, dodaje se u saopštenju.
 

Komentari (0)

Biznis