Biznis vesti

Sijarto: Bezbedno snabdevanje Mađarske prirodnim gasom bez ruskih izvora je danas nemoguće

Komentari

Autor: RTSR / Tanjug

22/03/2023

-

16:30

Sijarto: Bezbedno snabdevanje Mađarske prirodnim gasom bez ruskih izvora je danas nemoguće
Peter Sijarto i Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Kabinet predsednika Republike Srpske

veličina teksta

Aa Aa

Bezbedno snabdevanje Mađarske prirodnim gasom bez ruskih izvora je danas nemoguće, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na panelu energetska stabilnost i energetska nezavisnost u regionu u okviru Samita energetike "SET Trebinje 2023".

On je naveo da je Mađarska zemlja koja veći deo svojih energetskih potreba uvozi i napomenuo da je zbog toga u specijalnoj situaciji. 

"Da bi jedna zemlja mogla da kupuje prirodni gas potrebno je obezbediti izvorište i transport prirodnog gasa. Realnost u slučaju Mađarske jeste da je bezbedno snabdevanje naše zemlje prirodnim gasom bez ruskih izvora danas nemoguće. Učinili smo ozbiljne napore da izvršimo diverzifikaciju prirodnog gasa, a da bi to bilo uspešno potrebno nam je više vremena", naveo je Sijarto.

Za Gasprom je rekao da je partner koji se drži svojih ugovornih obaveza i poručio da su sankcije "totalni neuspeh".

"Bili su otvoreni da razgovaramo o povećanoj količini nabavnog gasa. Što se tiče sankcija, nemamo nameru da prestanemo sa nabavkom gasa iz Rusije. Kada je prvi paket sankcija uveden, oni koji su to uveli, rekli su da će se Rusija ovim sankcijama ekonomski upropastiti i neće biti u mogućnosti da nastavi rat, što će dovesti do mira. Sada smo došli do desetog paketa sankcija, a Rusija nije poklekla", kazao je Sijarto.

On je rekao da briselske sankcije nanose probleme zemljama u Evropi i da je visoka inflacijska stopa posledica sankcija, a da je to Evropljanima veći problem nego Rusima.

"Ako gledamo činjenice, te sankcije nemaju nikakvog smisla, a čak su i štetne. Oni koji misle da na Zapadnom Balkanu bilo šta može da se reši sankcijama, pojma nemaju o Balkanu. NJima je sam Balkan nepoznanica. Treba da poštuju volju naroda koji žive u regiji Zapadnog Balkana", rekao je Sijarto.

Dodik: Zemlje regiona zajednički da odgovore na energetske izazove

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da zemlje regiona i Zapadnog Balkana moraju više da se integrišu da bi odgovorile energetskim izazovima u budućnosti. On je naglasio da zemlje regiona moraju sačuvati  svoje interese u odnosu na globalnu ekonomiju.

"Dolazi nova zima, kako će to sve izgledati niko to ne zna. Evropa danas nema jakog lidera. Mađarski premijer Viktor Orban nesumnjivo ima tu dimenziju, ali ovde se radi o nekim drugim zemljama. Evropom danas upravljaju Bajden i Zelenski", rekao je Dodik učestvujući na panelu.

On je zahvalio mađarskom šefu diplomatije Sijartu i rekao da ceni to što, uprkos mnogim obavezama, prisustvuje Samitu.

"Čini mi se da nam je svima ovde privilegija što je s nama. Rat je zlo, ali je veoma jasno da sačuvamo svoje interese. Evropa je imala konkurentsku poziciju dobru, u odnosu na ekonomiju, zbog jeftinih energetskih izvora iz Rusije", istakao je Dodik.

Tanjug/Kabinet predsednika Republike Srpske

 

Nagalasio je da neki pokušavaju da pokažu da je BiH uvela sankcije Rusiji, ali da to nije tačno.

"Preko nas bi mogle da se dešavaju mnoge stvari u nekoj budućnosti. Nerazumno je da je Evropa dovela sebe do te mere da su joj energenti toliko skupi. Činjenica je da u poslednje vreme ništa dobro ne dolazi sa Zapada. Čini mi se da namerno izazivaju tenziju u BiH. Nama je najvažnije pitanje imovine, koje je rešeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Naš odgovor na aroganciju sa Zapada je da to tako ne može i neće moći. Ja sam zahvalan Mađarskoj strani, koja mi je javna inspiracija", naveo je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska mora da koristi svoje prirodne izvore.

"Što se tiče električne energije, mi tu dobro stojimo. Moramo i mi da obezbedimo divirzifikaciju izvora električne enrgije. Stanovništvu moramo da obezbedimo najjeftiniju energiju. Evropa nema nikakav resurs, sve je zavisno od okruženja. Mi sličnu sudbinu delimo sa naftom. Ideje od predsednika Orbana, koji je jedini na strani EU i koji ima praktična rešenja, koja mogu da pomognu", naveo je Dodik.

Poručio je da su potrebne zajedničke investicije.

"Hoćemo da vidimo nova ulaganja. Mi nismo zavisni od gasa, ali jesmo zavisni od naftnih derivata. Imamo sa Rusijom dogovor izgradnje gasovoda prema Banjaluci i to je veoma značajna investicija. Potrebno je da bošnjačka strana u Sarajevu, koja to već 10 godina osporava, pređe preko svoje sujete. Ostaje da vidimo kako ćemo to rešavati. To pitanje će biti stavljeno na dnevni red, insistiraćemo na tome", naveo je  Dodik, prenela je RTRS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis