Biznis vesti

Sajam automobila u Beogradu: Izostala sniženja, čak i za najjeftiniji model potrebna pozamašna svota

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Lana Nanovski

23/03/2023

-

19:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Tradicionalni 55. Međunarodni salon automobila pod sloganom "Koji je zvuk automobila?" održava se na Beogradskom sajmu i trajaće do 28. marta. Ove godine nema sniženja kao nekada, a najjeftiniji model četvorotočkaša ove godine iznosi 13.000 evra.

Reč je o hibridu, a prema ponudi koja uključuje 250 izlagača sa 40 premijernih modela, zaključuje se da su dizelaši i benzinci prošlost, a bez popusta teško da se može krenuti ka zelenoj budućnosti. 

Euronews Srbija/Lana Nanovski

 

Cene se tako kreću od 13.000 do čak 295.000 evra, a zbog globalne krize u autoindustriji, gotovo da nema pogodnosti.

Model Masserati MC20 koji je prvi put na Beogradskom sajmu, jedan je od najskupljih modela i, verovali ili ne, već rezervisan. Stoga ako cene diktira odnos ponude i potražnje, za najluksuznije automobile, čini se, da interesovanja ima.  

Euronews Srbija/Lana Nanovski

 

"Najskuplje vozilo je rezervisano, nije još zvanično prodato, ali verujemo da će biti kupaca. Naravno, ovo nisu automobili koji se prodaju u velikim brojevima, to je samo par kupaca godišnje, tako da će biti prava ekskluziva na ulicama", kaže direktor brenda Maserati Miloš Milošević.

Električni automobili su nešto na čemu se posebno insistira na ovogodišnjem Sajmu. Čini se da zelena era počinje, ali za sada samo u izlogu, dok Ministarstvo saobraćaja radi na stvaranju uslova za elektrifikaciju vozila. 

Euronews Srbija/Lana Nanovski

 

"Prelazak sa tradicionalnih automobila na električne je više želja, nego što su u ovom momentu naše realne mogućnosti. Potrebna nam je tehnološka i finansijska podrška, to su skupi automobili, a čini mi se da su popusti ove godine malo našminkani. U svakom slučaju ono što je važno jeste da su nestašice prevaziđene. Sada ima automobila, pa za cenu više niko i ne pita", kaže Lidija Piroški iz automobilskog medijskog sistema "Vrele gume". 

Međutim, izgleda da za cenu niko ne pita jer posetioci ovogodišnjeg sajma, na pitanje da li planiraju nešto da kupe, u najvećoj meri odgovaraju sa "samo razgledamo". 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis