Biznis vesti

Čadež: Inovacije pitanje opstanka kompanija, jedna od tema Adria Samita 2023.

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2023

-

10:29

Čadež: Inovacije pitanje opstanka kompanija, jedna od tema Adria Samita 2023.
Marko Čadež - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Tehnološka revolucija je jedna od glavnih tema "Adria Samita 2023" koji se od 3. do 7. maja održava u Umagu i Portorožu, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je ocenio da su inovacije odlučujuće za pitanje opstanka ili nestanka kompanija, odnosno digitalne privrede u našem regionu, saopštili su organizatori.

On je istakao da je zato veoma važno da svi ključni akteri iz digitalnog biznisa učestvuju na ovom inovativnom regionalnom skupu i da razmenjuju ideje. 

"Više nije pitanje da li želimo, već kako ćemo inovirati naše poslovanje na način da možemo biti konkurentni i na globalnom tržištu. Digitalizacija i održivost su pitanja koja će odlučivati da li će nam firma uspeti ili ne na današnjem globalnom tržištu", rekao je Čadež.

Dodao je da je Privredna komora Srbije pokrenula "Innovation hub" u Beogradu sa ciljem da poveže tradicionalnu privredu, velike kompanije iz različitih sektora sa digitalnom zajednicom, kako bi se napravili novi, inovativni proizvodi.

"Dakle, da ne izvozimo samo IT sate, da ne radimo za nekog drugog već da pravimo naše proizvode, a to možemo samo ako se spoje velika privreda i IT zajednica. Druga inicijativa o kojoj želimo da razgovaramo sa svim partnerima u regionu jeste pokretanje Biznis huba u San Francisku gde bismo imali jedan centar u kome bi mogli da pripremamo naše kompanije i uvodimo na to tržište koje je zaista zahtevno", istakao je on.

Jedan od organizatora Adrija Samita Zoran Torbica je istakao da su svi koji se trude da prate promene i da predvide čak i blisku budućnost u najuzbudljivijem dobu.

Najavio je da će se između ostalog razgovarati o tome da li je globalna inflacija izazov ili početak kraja nacionalnih banaka, jesu li kriptovalute koje skaču svaki dan munjevito prošle dečije bolesti, šta je to decentralizacija finansija, fintek, šta je i gde je sada blokčejn.

Među temama će biti na samitu jesu i kako je mašinsko učenje postalo veštačka inteligencija, koliko brzo se razvija veštačka inteligencija i u kojim smerovima, šta će ona sve zameniti, te zdravstvo i dobijanje personalizovane ponude kreirane samo za pojedince, kao i šta su startapi i koliko je teško da prežive kada startuju sa ovih prostora.

Organizatori najavljuju da će na delu samita posvećenom budućnosti digitalne trgovine "Adria Summit 2023 – Future of Digital Commerce" od 3. do 7. maja u Umagu i Portorožu spojiti startape kojima su potrebni ozbiljni investitori koji će im omogućiti pristup i rast na najdigitalnijim Internet tržištima.

Komentari (0)

Biznis