Biznis vesti

Poslovni forum u sektoru energetike Srbije i Norveške: Na putu do zelene energije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2023

-

20:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zelena agenda i obnovljivi izvori energije, bili su fokusu današnjeg Poslovnog foruma u sektoru energetike Srbije i Norveške, a predstavnici norveških kompanija su svojim kolegama iz Srbije predstavili rešenja na polju energetike i obnovljivih izvora energije. 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da Srbija buduće strateške pravce u oblasti energetike treba da definiše vodeći računa, pre svega, o nacionalnim i ekonomskim interesima i očuvanju i unapređenju energetske bezbednosti, saopšteno je iz njenog kabineta.

Na otvaranju "Poslovnog foruma u sektoru energetike Norveške i Srbije", ona je navela da je primer Norveške veoma značajan za Srbiju, jer pokazuje da je moguće obezbediti da se najvrednijim nacionalnim energetskim resursima upravlja na održiv i efikasan način, da ostanu u vlasništvu države i da se stvori klima za povećanje ulaganja.

"Tema unapređenja upravljanja je jedan od ključnih koraka koji je potreban da bismo naše ciljeve sproveli u delo i zato smo prve odluke u reformi EPS doneli već u prvih šest meseci postojanja novog ministarstva, u procesu reformi veliku podršku imamo od norveškog Ristard enerdžija koji nam svojom ekspertizom pomaže da najveće eneregteske kompanije u vlasništvu države učinimo snažnim i suepšnijim jer treba da budu nosioci inevsticionog ciklusa koji je pred nama", rekla je ministarka. 

Ona je istakla da smo prvi korak napravili promenom pravne forme EPS i usvajanjem novog statuta.

"Sledeći krak biće formiranje nadzornog odbora koji će imati mnogo veće nadležnosti i odgovornosti sa manjim uplivom politike jer je vlada svesno smanjila svoja ovlašćenja kako bi obezebedila profesionalizaciju meandžmenta", rekla je ministarka.

Ambasador Kraljevine Norveške uveren je da će Evropa za samo 10 ili 15 godina izgledati potpuno drugačije i da će obnovljiva energija imati veliki udeo u energetskom koktelu. 

Tanjug/Zpran Petrović/MRE

 

"Svi znamo da se zelena tranzicija mora sprovesti, ovo nije pitanje samo klimatski promena već i nacionalnih i racionalnih ekonomskih interesa. Kada pogledamo Evropu danas vidimo EU koja se kreće neverovatno brzo i vidimo da raste pritisak da sa ostvari brza tranzicija i vidimo da oni koji ostanu neusaglašeni sa ostatkom Evrope neće moći da budu prisutni na evropskim tržištima. Tako da, ekonomski faktor je važan koliko i klimatski", rekao je ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelstad.

On je istakao da u poslednjih godinu i po dana Norveška i Srbija imaju intenzivnu saradnju u oblasti energetike, u kojoj su postignuti značajni rezultati, pre svega zahvaljujući političkoj posvećenosti državnog vrha obe zemlje. Cilj te saradnje je da Srbija dobije moderan i efikasan energetski sektor, poručio je Jelstad.

 

Komentari (0)

Biznis