Biznis vesti

Centralna banka Australije neočekivano podigla kamatnu stopu na 3,85 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2023

-

12:02

Centralna banka Australije neočekivano podigla kamatnu stopu na 3,85 odsto
Centralna banka Australije - Copyright AP/Mark Baker, File

veličina teksta

Aa Aa

Centralna banka Australije RBA podigla je referentnu kamatnu stopu u maju za 25 baznih poena, na 3,85 odsto, navodi se u današnjem saopštenju banke.

Tržišta su prognozirala da će referentna kamatna stopa ostati na istom nivou kao i u aprilu, odnosno da će iznositi 3,6 odsto.

Banka za novčane rezerve Australije (RBA) je za godinu dana 11 puta podigla referentnu kamatnu stopu, a pozajmljivanje novca je sada najskuplje od aprila 2012. godine.

Centralna banka Australije je ovaj korak obrazložila potrebom da se obuzda inflacija od sedam odsto, koja je uprkos postepenom smanjivanju i dalje suviše visoka.

Takođe, RBA smatra da se će biti potrebne godine da se inflacija u Australiji suzbije na željeni nivo i procenjuje da će u 2023. stopa inflacije iznositi između četiri i 4,5 odsto, dok će se sredinom 2025. godine ona smanjiti na tri odsto.

Rast cena robe je usporen zbog boljeg odnosa ponude i potražnje, ali cene usluga i dalje rastu, konstatuje se u saopštenju.

Nezaposlenost je najmanja u poslednjih 50 godina, a situacija na tržištu rada je napeta zbog toga što firme u Australiji sve teže nalaze radnike, dodaje Centralna banka Australije.

RBA je upozorila da će u budućnosti možda biti potrebna još stroža fiskalna politika da bi se ukrotila inflacija u zemlji i svela na nivo između dva i tri odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis