Biznis vesti

Šef kompanije Eni: Italiji potrebno bar dve godine da izbaci ruski gas

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2023

-

12:22

Šef kompanije Eni: Italiji potrebno bar dve godine da izbaci ruski gas
Tanjug/AP/Jean-Francois Badias - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Šef italijanske energetske kompanije Eni Klaudio Deskalci izjavio je da će njegovoj zemlji biti potrebne bar još dve godine da potpuno izbaci ruski gas.

Prema njegovim rečima, Italija je do sada uspela da zameni 30 od 40 milijardi kubnih metara gasa koji je uvozila iz Rusije, prenosi ruski Komersant.

"Nije lako, jer u poslednjih osam godina domaća proizvodnja nije stimulisana, izgubili smo gas koji smo proizvodili u Italiji, a nismo ulagali u gasni sektor", izjavio je Deskalci.

Italija uvozi do 90 odsto gasa, a do početka sukoba u Ukrajini je najveći snadbevač bila Rusija, koja je pokrivala 40 odsto italijanskih potreba za gasom. Deskalci je dodao da je brza zamena velikih količina gasa moguća zbog istorijskih veza Italije sa Egiptom, Angolom, Alžirom, Republikom Kongo, Mozambikom i Libijom.

Alžir je krajem 2022. godine postao najveći snabdevač Italije gasom.Italijanski ministar za životnu sredinu i energetsku bezbednost Gilberto Piketo Fratin rekao je u aprilu da je zemlja prevazišla svoju zavisnost od ruskog gasa zahvaljujući rastu uvoza preko Transjadranskog gasovoda (TAP) i snabdevanju iz Alžira i Libije.
 

Komentari (0)

Biznis