Biznis vesti

Političko svrstavanje utiče i na toplotu radijatora: Srbija će sa EU učestvovati u zajedničkoj kupovini gasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2023

-

08:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija se priprema na zajedničku kupovinu gasa u nameri da izbegne nabavku tog energenta od Rusije, koja je sa 45 odsto bila najveći snabdevač EU gasom. Evropa je od početka rata u Ukrajini na sve načine pokušala da smanji zavisnost od ruskih energenata, a sada poziva i nekoliko zemalja koje nisu članice EU da zajednički kupuju gas.

Među njima je i Srbija. Zajednička kupovina gasa bi otvorila pitanja da li bi se tako Srbija udaljila od Rusije i politički. 

Imajući u vidu da je diversifikacija pravaca i izvora snabdevanja strateško opredeljenje Srbije, izražena je spremnost za učešće u ovoj zajedničkoj kupovini, kažu za Euronews Srbija u Ministarstvu rudarstva i energetike.

U Ministarstvu objašnjavaju da su članice Energetske zajednice, uključujući i Srbiju, pozvane da iskažu zainteresovanost za učešće u zajedničkoj kupovini. Navode da se Javno preduzeće Srbijagas prijavilo na PRIZMA platformu, što je preduslov za učešće u zajedničkoj kupovini, koja će se odvijati sukcesivno.

Evropska komisija je, navode u Ministarstvu, sa državama članicama uspostavila platformu za zajedničku kupovinu gasa da bi obezbedila snabdevanje EU energijom po pristupačnim cenama. 

"Cilj platforme je da pomogne u koordinaciji kupovine gasa, koristeći kolektivnu pregovaračku i političku moć EU, da obezbedi snabdevanje po održivim cenama za građane i preduzeća EU. Takođe, ovim mehanizmom se nastoji izbeći da kompanije iz EU licitiraju za isti gas i kao posledicu toga povećaju cenu", kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije.

EU bi da privoli Srbiju na svoju stranu, gasno svrstavanje kao udaljavanje od Rusije 

Stručnjaci za energetiku smatraju da "grupna kupovina" spušta cenu, ali bi on za Srbiju ipak na kraju mogao biti skuplji jer je u pitanju tečni gas. Naime, sama cena tečnog gasa je viša nego ruskog, a ukoliko bi se čak i zajedničkom kupovinom postigla i bolja cena, trošak dodatno povećava i njegov transport odnosno dopremanje do korisnika u Srbiji.

Zato ističu i potrebu da Srbija nastavi diversifikaciju izvora bez obzira na to koju stranu odabere. S druge strane, u Nacionalnom konventu o EU smatraju da bi gasno svrstavanje uz EU, Srbiju udaljilo od Rusije i politički, i smanjilo bi politički manevarski prostor srpskim vlastima.

"Svakako na neki način bi smanjilo taj prostor za argumentaciju o daljem neuvođenju sankcija ili nekim drugim promenama u spoljnoj politici Srbije jer je do sada glavni argument naše vlade bio da Srbija nije u prilici da na takav demonstrativan način menja svoj kurs upravo zbog te energetske zavisnosti od Rusije", rekla je za Euronews Srbija Bojana Selaković iz Nacionalnog konventa o EU.

Ipak, ističe, niko u Srbji još nije ekslicitno rekao da je Srbija na strani zapada, iako se EU pre svega kroz energetiku trudi da privoli Srbiju na svoju stranu.

"Vidimo pakete finansijske podrške najviše u oblasti energetike koja je najranjivije područije preko koga se ruski uticaj do sada ovde najviše na neki način ispoljavao", navela je Selaković. 

Nemamo dovoljno gasnih veza sa okolnim zemljama

Srbija je energetski ranjiva, smatraju stručnjaci i navode da je zato potrebno da nastavi diverzifikaciju izvora.

"Problem je najviše u tome što mi nemamo dovoljno gasnih veza sa okolnim zemljama, ta mera će se najviše odnositi na nabavku utečnjenog gasa, najbliži terminal nama jeste na Krku u Hrvatskoj ali nažalost ne postoji veza između Srbije i Hrvatske tako da to bi moralo taj transport da se radi onda preko Mađarske što poskupljuje i taj transport", rekao je za Euronews Srbija stručnjak za energetiku Željko Marković. 

Smatra da je potrebno da se što pre završi i gasni interkonektor sa Bugarskom koji bi, kako je naveo, otvorio mogućnost za nabavku i azebejdžanskog gasa. 

"Ono što bi bilo dobro, a to je da se što pre izgradi ta veza koja je započeta da se gradi prema Bugarskoj, onda imamo izlaz i na azerbejdžanski gas i na terminal za utečnjeni prirodni gas u Grčkoj, tako da bi onda imali mogućnost nabavke i preko tih terminala", rekao je Marković.

Generalni direktor Srbijagasa rekao je da je potrošnja gasa u Srbiji povećana za 20 odsto u odnosu na preriod od pre tri ili četiri godine, a da se očekuje da će potrošnja u 2024. godini premašiti tri milijarde kubika gasa.

"Od pre tri ili četiri godine, kada smo koristili nekih dve milijarde i možda nešto čak i manje, mi smo sada povećali potrošnju od tog perioda za 20 odsto. Isto tako očekujemo da ovi priključci koje smo spominjali narastu na 320.000 ili 330.000, a u naredne dve ili tri godine na nekih 400.000 ili 420.000 individualih priključaka za gas. Prema tome, s obzirom na broj fabrika čija se izgradnja najavljuje i puštanje u rad, a svi traže gas, očekujemo da će možda već iduće godine potrošnja sigurno prevazići tri milijarde kubika gasa", rekao je Bajatović.

Zvanični plan je, dodaje, da 2030. godine Srbija troši 4,7 milijardi, od čega najviše u industriji. 
 
"Zbog geostrateških razloga se sada kao beži od gasa, ali u stvari niko ne beži od gasa, mnogi kupuju ruski gas tako što se on švercuje, samo se prave drugi papiri... Evropska komisija je to donela, a i na svetskom nivou se smatra, da su gas i atomska energija prelazni energenti za prelazak na zelenu energiju. Prema tome gas jeste ekološko gorivo", rekao je Bajatović.

"Italija bi za dve godine mogla potpuno da izbaci ruski gas"

Italijanski ministar za životnu sredinu i energetsku bezbednost Gilberto Piketo Fratin rekao je u aprilu da je zemlja prevazišla svoju zavisnost od ruskog gasa zahvaljujući rastu uvoza preko Transjadranskog gasovoda (TAP) i snabdevanju iz Alžira i Libije. Alžir je krajem 2022. godine postao najveći snabdevač Italije gasom.

Ta zemlja uvozi do 90 odsto gasa, a do početka sukoba u Ukrajini je najveći snadbevač bila Rusija, koja je pokrivala 40 odsto italijanskih potreba za gasom. Šef italijanske energetske kompanije Eni Klaudio Deskalci rekao je da je Italija do sada uspela da zameni između 30 i 40 milijardi kubnih metara gasa koji je uvozila iz Rusije, prenosi ruski Komersant.

"Nije lako, jer u poslednjih osam godina domaća proizvodnja nije stimulisana, izgubili smo gas koji smo proizvodili u Italiji, a nismo ulagali u gasni sektor", izjavio je Deskalci.

Deskalci je dodao da je brza zamena velikih količina gasa moguća zbog istorijskih veza Italije sa Egiptom, Angolom, Alžirom, Republikom Kongo, Mozambikom i Libijom. On tvrdi da će njegovoj zemlji biti potrebne bar još dve godine da potpuno izbaci ruski gas.

Komentari (0)

Biznis