Biznis vesti

Momirović: Trgovinska razmena sa Mađarskom raste, cilj da bude četiri milijarde evra

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2023

-

22:43

Momirović: Trgovinska razmena sa Mađarskom raste, cilj da bude četiri milijarde evra
Momirović: Trgovinska razmena sa Mađarskom raste, cilj da bude četiri milijarde evra - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Spoljnotrgovisnka razmena Srbije i Mađarske je prošle godine iznosila 3,65 milijardi evra i Mađarska je naš peti trgovinski partner, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i dodao da je cilj da razmena ove godine dostigne četiri milijarde evra.

On je posle sednice Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske rekao da je ta sednica kako i njegov bilateralni sastanak sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom u funkciji priprema za predstojeću zajedničku sednicu dve vlade, koja bi trebalo da se održi sledećeg meseca.

"Prošle godine došlo je do značajnog povećanja našeg izvoza koji je iznosio 1,5 milijardi evra. Naša ukupna trgovinska razmena u prva tri meseca ove godine je iznosila 824 miliona evra pri čemu je ostvaren suficit na našoj strani", rekao je  Momirović na konferenciji za novinare posle sednice komisije.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto je rekao da je danas usvojeno nekoliko odluka i zajedničkih stavova koji bi trebalo da doprinesu poboljšanju energetskog stanja u obe zemlje kao i unapređenju prekogranične saradnje.

"Jedna od odluka je da se gradi naftovod od Alđa u Mađarskoj do Novog Sada u dužini nešto većoj od 100 a gradili bi ga mađsrski MOL i srpskaTransnafta. Biće formirano i novo mešovito preduzeće koje će učestvovati u modernizaciji elektromreže a saglasili smo se  i da izgradimo moderan granični prelaz Reske-Horgoš na auto-putu i da on bude u skladu sa najmodernijim evropskim standardima", rekao je Sijarto.

Dodao je da će odgovarajući sporazumi vezani za ove dogovore biti potpisani na zajedničkoj sednici dve vlade.

Dvojica ministara su izrazila saučešće porodicama žrtava prošlonedeljnih tragedija u Srbiji.

Oni su pre obraćanja novinarima potpisali Protokol sa zasedanja zajedničke komisije a potpisan je i Memorandum o poslovnoj saradnji između RTS-a i mađarskih televizija MTVA i DUNA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis