Biznis vesti

Zaključci ekonomskog dijaloga za Srbiju: Delimično sprovođenje smernica, dobar nivo usklađenosti u većini oblasti

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2023

-

16:44

Zaključci ekonomskog dijaloga za Srbiju: Delimično sprovođenje smernica, dobar nivo usklađenosti u većini oblasti
Ekonomija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je delimično sprovela smernice iz 2022. godine, ali je dostigla dobar nivo usklađenosti u većini oblasti, navodi se u zaključcima Ekonomskog i finansijskog dijaloga između Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske (Ecofin).

Narodna banka Srbije pohvaljena je da je, suočena sa inflatornim pritiscima, adekvatno pooštrila monetarnu politiku.

Međutim, navodi se da se određeni deo javnih sredstava za kapitalne investicije i dalje troši bez dovoljne transparentnosti i odgovarajućih provera, kao i da postoji potreba za jačanjem zakonskog okvira u oblasti konkurencije i državne pomoći.

Učesnici su pozvali vlasti u Srbiji da zadrže odgovarajuću fiskalnu politiku 2023. godine, što uključuje smanjenje budžetske podrške energetskim državnim preuzećima, uz istovremeno pružanje podrške ugroženim domaćinstvima i kompanijama.

Istovremeno, Srbija treba da smanji budžetski deficit 2024. godine, a da ukupna potrošnja na plate bude usklađena sa novim fiskalnim pravilima.

Pored toga, od Srbije se očekuje da sprovede reformu poreske administracije, ojača kapacitete za analizu fiskalnog rizika, posebno u državnim preduzećima, kao i da zaključke učini javno dostupnim.

Dodaje se da je potrebno pažljivom analizom i procenom kretanja cena, voditi monetarnu politiku kako bi se očuvala stabilnost cena, što uključuje, ako za tim bude bilo potrebe, i dalje pooštravanje monetarne politike. 

Između ostalog, navodi se da Srbija treba da nastavi sa promovisanjem upotrebe nacionalne valute.

Učesnici Dijaloga traže da usvajanje i implementacija zakona budu transparentniji i da se primenjuju principi konkurencije.

Očekuje se i da Srbija usvoji nacionalni energetski i klimatski plan, u skladu sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan i međunarodnim obavezama, kao i da modernizuje energetsku infrastrukturu i smanji emisiju ugljenika kako bi se ubrzala zelena tranzicija.

Dodaje se da je potrebno smanjiti siromaštvo značajnim povećanjem socijalne pomoći.
Svi učesnici Dijaloga obavezali su se da će ubrzati zelenu i digitalnu tranziciju Zapadnog Balkana i Turske.

Oni su takođe podsetili na važnost unapređenja razvoja ljudskog kapitala i socijalne inkluzije, posebno kod mladih ljudi.

Učesnici su se složili i da dijalog o ekonomskoj politici treba da ima ključnu ulogu u obezbeđivanju zajednički dogovorenih smernica o politici za podršku održivom ekonomskom oporavku i pomoći kandidatima da postepeno ispune kriterijume za članstvo u Evropskoj uniji.

 

 

Komentari (0)

Biznis