Biznis vesti

Stopa inflacije u Evropi opala na 6,1 odsto: Potizivan signal, ali potrošači tek treba da osete popuštanje cena

Komentari

Autor: Euronews/Bloomberg

01/06/2023

-

11:35

Stopa inflacije u Evropi opala na 6,1 odsto: Potizivan signal, ali potrošači tek treba da osete popuštanje cena
Stopa inflacije u Evropi opala na 6,1 odsto: Potizivan signal, ali potrošači tek treba da osete popuštanje cena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stopa inflacije u Evropi pozitivno je preokrenuta sa značajnim padom na 6,1 odsto, ali cene i dalje predstavljaju problem za kupce koji tek treba da osete stvarno popuštanje kada je reč o cenama hrane i druge robe, javlja Euronews.  

Statistička agencija EU Eurostat je saopštila da je cifra u maju smanjena sa sedam odsto, koliko je bilo u aprilu za 20 zemalja koje koriste evro kao valutu.  

To je pozitivan signal da inflacija ide u dobrom smeru, nakon "eksplozije povećanja cena" koja je dostigla vrhunac u dvocifrenim brojevima prošlog oktobra.  

Međutim, ekonomisti su upozorili da će proći još mnogo meseci pre nego što potrošači vide da se normalniji nivoi inflacije reflektuju na stvarne cene u radnjama, prenosi Euronews.

Potrošačke cene, bez artikala kao što su energija i hrana, porasle su za 5,3 odsto u odnosu na godinu ranije u maju, što je manje u odnosu na aprilsko povećanje od 5,6 odsto i manje od srednje procene od 5,5 odsto u Bloombergovom istraživanju ekonomista.

Ukupna inflacija u EU se smanjila na 6,1 odsto, što je najniži nivo u više od godinu, prvenstveno zbog, kako prenosi Bloomberg, nižih troškova energije. U aprilu je iznosila sedam odsto.

Podaci uključuju velika usporavanja u četiri vodeće ekonomije evrozone i to će razmotriti političari i kreatori monetarne politike, dok se građani kontinenta bore sa velikom krizom troškova života.

Bazna inflacija u evrozoni pala je više nego što se očekivalo, iako je malo verovatno da će ovo popuštanje sprečiti Evropsku centralnu banku (ECB) da dalje povećava kamatne stope.

Investitori i ekonomisti predviđaju još jedno povećanje ECB za četvrtinu poena 15. juna i računaju da će verovatno biti još jednog koji će zaokružiti ovaj ciklus.

"Inflaciju još nismo pobedili"

Komentarišući u sredu nacionalne podatke, potpredsednik ECB Luis de Guindos rekao je da pobeda nad inflacijom, koja je dostigla 10,6 odsto na svom vrhuncu, još uvek nije postignuta.

"Mislim da smo na pravom putu", rekao je on novinarima u Frankfurtu. "Moramo veoma pažljivo da pogledamo evoluciju bazne inflacije."

U međuvremenu, Madis Muller iz Estonije rekao je da će verovatno biti više od jednog dodatnog povećanja za četvrtinu poena - upozoravajući da osnovni pritisak na cene "nažalost, još ne pokazuje znake usporavanja".

To je sličan stav i Maeve Cousin iz Bloomberg Economics, koja je u izveštaju pre brojeva od četvrtka rekla da će bazna inflacija verovatno ponovo porasti u junu, što će ECB održati "na ivici tokom leta".

Zvaničnici kažu da je vraćanje inflacije na cilj od dva odsto od suštinskog značaja za podupiranje ekonomske ekspanzije i finansijske stabilnosti, pri čemu obe oblasti osećaju efekte rasta kamatnih stopa.

 

 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Biznis