Biznis vesti

Nemci zatrpali poresku upravu: Uložili više od tri miliona prigovora, strepe od povećanja poreza na imovinu

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2023

-

15:05

Nemci zatrpali poresku upravu: Uložili više od tri miliona prigovora, strepe od povećanja poreza na imovinu
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Milioni građana Nemačke uložili su prigovore poreskim upravama koje su novom metodologijom procenile da je vrednost njihovih nekretnina mnogo veća od realne, što bi moglo da dovede do značajnog povećanja poreza na imovinu.

Do sada je podneto ukupno više od tri miliona prigovora, kao i devet tužbi poreskim sudovima, navodi Frankfurter algemajne cajtung.

"Velika većina naših klijenata sada se protivi procenama poreza na imovinu", rekao je poreski konsultant u revizorskoj kući EI Hajnrih Flajšer.

Zamenik šefa poreske uprave Majnca Holger Kribel naveo je da je osoblje u njihovoj upravi preraspodeljeno kako bi mogli da se nose sa velikim brojem prigovora.

On je dodao da je uobičajena praksa da se proces automatski obustavlja ukoliko se prigovorom dovodi u pitanje ustavnost poreza na imovinu, međutim mnogi poreski obveznici često ne dobiju obaveštenje o tome.

Poreske službe obrađuju samo primedbe koje osporavaju određene informacije u procenama, kao što su površina ili vrednost zemljišta.

Dodatni problem je nastao oko toga što svaka savezna država u Nemačkoj sama odlučuje o tome na koji način će izračunavati porez na imovinu.

Stručnjaci, međutim, navode da prigovori nemaju smisla, osim u slučajevima kada je vrednost imovine značajno porasla u odnosu na prethodnu procenu.

Iz udruženja poreskih obveznika, sa druge strane, poručuju da su prigovori korisni ukoliko se time otkrivaju određene nedoslednosti.

Oni smatraju da bi veliki broj primedbi mogao da ukaže na to da postoji problem sa porezom na imovinu, te da nije reč o nekoliko izolovanih slučajeva.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis