Biznis vesti

U maju je trebalo deset sati da planu, a od jutros je još 100.000 komada pred građanima: Kako do turističkih vaučera

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/06/2023

-

07:01

U maju je trebalo deset sati da planu, a od jutros je još 100.000 komada pred građanima: Kako do turističkih vaučera
U maju je trebalo deset sati da planu, a od jutros je još 100.000 komada pred građanima: Kako do turističkih vaučera - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Na šalterima pošta danas počinje prijavljivanje građana za korišćenje dodatnog broja vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, a kako je ranije objavilo Ministarstvo turizma i omladine, i ovoga puta biće podeljeno 100.000 vaučera vrednih po 5.000 dinara.

Ovo je treća podela vaučera tokom ove godine, a u obe prethodne građani su se veoma brzo prijavili za ovaj vid subvencionisanog odmora, pa su u januaru vaučeri razgrabljeni za dan i po, a u maju za samo deset sati.

Oni koji su ove godine već ostvarili pravo na vaučere, ne mogu da podnose prijave za nove.

Pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, studenti, a korisnici mogu biti i stariji od 65 godina koji nemaju pravo na penziju.

Inače, svi koji imaju mogućnost da se prijave, vaučere mogu da koriste u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja i to u trajanju od najmanje pet noćenja.

"Prema poslednjim informacijama od 8.30, možemo reći da interesovanje ne prestaje, da su građani zaista zainteresovani za podelu vaučera. Više od 10.000 građana je već to svoje pravo ostvarilo na šalterima pošta", rekla je za Euronews Srbija Bojana Nikolić iz Pošte Srbije.

Dodaje da u proceduri nije bilo nikakvih promena. Građani uz popunjenu prijavu, ili uz prijavu koju popunjavaju na šalterima pošte, i rezervaciju smeštaja koju su prethodno odradili, mogu da ostvare svoje pravo.

Euronews

Koja dokumenta su obavezna za prijavu za vaučere?

Popunjena prijava i prateća dokumentacija podnose se na šalterima Pošte Srbije, a prijavljenim građanima koji su stekli pravo na vaučer Ministarstvo turizma i omladine, vaučere dostavlja preko pošte na kućnu adresu.
 
Uz prijavu, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije ali i Ministarstva turzima i omladine, neophodno je priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju koji se daju na uvid.

Naime, zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno prilažu original potvrde o zaposlenju i zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, a studenti prilažu original potvrde o statusu studenta.

Stariji od 65 godina, koji nemaju penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije, dok ostali nisu obavezni da dostavljaju dokaz.

Vaučer može da koristi samo lice na čije ime vaučer glasi i sa njim se mogu plaćati ugostiteljske usluge smeštaja. Ukoliko ukupna cena pružene usluge premašuje iznos vaučera (5.000 dinara) korisnik će morati sam da plati tu razliku. 

U suprutnom, ukoliko je vrednost vaučera veća od pružene usluge, korisnik ga predaje ugostitelju ali nema pravo na povraćaj razlike.

Na sajtu Ministarstva se nalaze i brojevi telefona ukoliko neko od korisnika vaučera ima dodatno pitanje: 011/2606-521, 011/2606-576 i 011/3111-569.

Kako vaučer može da se iskoristi?

Kako piše na sajtu Ministarstva turizma i omladine, ovim vaučerom se ne može vršiti plaćanje usluga ishrane i pića, pružanje zdravstvenih ili drugih usluga i boravišne takse, već se on odnosi na smeštaj.

Korisnik vaučera može da izvrši rezervaciju smeštaja kod samog ugostitelja, a njihov spisak je takođe dostupan na sajtu Ministarstva. Tu se nalazi tačan naziv ugostiteljskog objekta, njegova adresa, vrsta usluge koju pruža, dati su i kategorija smeštaja i kontakt podaci sa brojem telefona i mejla na koje građani mogu da im se obrate.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

 

Rezervacija se vrši isključivo kod ugostitelja, a nakon toga on izdaje potvrdu o rezervaciji. Upravo će se na izdatom vaučeru, koji se dobija u Pošti, i nalaziti adresa na kojoj će se iskoristiti.

Na sajtu ministarstava takođe piše da vaučer može da se koristi isključivo na tetiroriji Republike Srbije, a po završetku usluge ugostitelj je obavezan da korisniku izda fiskalni račun za pruženu uslugu smeštaja. 

Navodi se i da je krajnji rok za korišćenje vaučera 20. novembar 2023. godine.

Vaučeri će moći da se iskoriste u ugostiteljskim objektima koji učestvuju u sistemu njihove dodele, a krajnji rok za korišćenje vaučera je 20. novembar.

U maju planuli za deset sati 

Svih 100.000 turističkih vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji podeljeno je u rekordnom roku 30. maja. 

Od ukupnog broja prijava, 54 odsto podneli su penzioneri, zatim slede zaposleni sa skoro 30 odsto prijava, dok su nezaposlena lica podnela 10,7 odsto prijava, rekao je ranije za Tanjug državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić.

Kandić je istakao da su zaposleni ove godine izrazili malo veće interesovanje za vaučere u odnosu na prethodne godine.

"Vaučeri su podeljeni za samo jedan dan, što je apsolutni rekord, budući da je januaru bilo potrebno dva dana", naveo je Kandić.

Na šalterima 1.344 korporativnih pošta, danas, prvog dana novog ciklusa podele vaučera za odmor u Srbiji, za samo 10 sati evidentirano je svih 100.000 prijava građana, čime je prijavljivanje korisnika završeno", saopštila je tada Pošta Srbije.

Pošta Srbije je krajem maja saopštila da je na tom zadatku poverenom od Vlade Srbije, stavila državi na raspolaganje kompletne tehnološke i tehničke kapacitete, razgranatu poštansku mrežu i zaposlene, obezbedivši da građani i u maju da u u rekordnom roku, ostvare svoje pravo na subvencionisani smeštaj za odmor u Srbiji.

Koje su najpopularnije destinacije za korišćenje vaučera?

Rekorder po broju iskorišćenih vaučera je Sokobanja. Godinama unazad, trećina svih vaučera realizuje se u Sokobanji.

Tradiocionalno najtraženije destinacije su, pored Sokobanje, Vrnjačka Banja i Zlatibor. 

RINA

 

 

Ove godine veliki skok broja turista beleži Sijarinska Banja. Tradicionalno su tu Gornja Trepča, Lukovska Banja i Kuršumlijska Banja. 

Od 2015. godine, od kada je uveden sistem vaučera, do 2022. godine, broj domaćih turista je povećan sa 1,3 miliona na više od 2 miliona.

Tanjug/Jaroslav Pap, Dušan Aničić, Tara Radovanović, profimedia

 

 

"Vaučeri - jedna od najboljih mera za razvoj domaćeg turizma"

Vlada Srbije odobrila je prošle nedelje novih 500 miliona dinara za podelu još 100.000 turističkih vaučera, koja počinje danas. 

"Ostavili smo nekoliko dana građanima da bi mogli da izvrše rezervaciju kod ugostitelja kojih na listi onih koji primaju vaučere ima negde oko 4.300. Očekujemo da će ovo biti veoma uspešna akcija, prošli put su faktički vaučeri podeljeni za nepun dan. Očekujemo da ćemo i uspešno završiti i ovaj krug", rekao je prošle nedelje državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić za Euronews Srbija. 

Kandić kaže da je to izuzetno delotvorna mera, jedna od najboljih mera za razvoj domaćeg turizma. 

Euronews

"Najpre je spasila domaću privredu od propasti u kovid krizi, povećala znatno broj domaćih turista i kada su prošle kovid mere, produžila je sezonu u Srbiji", naveo je Kandić.

Kandić kaže da je i te kako povećan broj onih koji se prijavljuju u sistem e-turista i da je domaća turistička privreda, posebno domaća seoska gazdinstva, shvatila značaj legalnog poslovanja, ne samo zbog akcije vaučera već i zbog pogodnosti koje mogu imati kada je reč o dobijanju kredita i podsticaja. 

Primenom vaučera država očekuje značajan doprinos u intenziviranju korišćenja postojeće turističke ponude u Srbiji, kao i umanjenje deviznog odliva. 

Komentari (0)

Biznis