Biznis vesti

Detaljna računica - cene goriva i putarina do Grčke, Hrvatske i Crne Gore: Ovog vikenda u Grčkoj bez naplate zbog izbora

Komentari

Autor: Lj.G.

24/06/2023

-

08:01

Detaljna računica - cene goriva i putarina do Grčke, Hrvatske i Crne Gore: Ovog vikenda u Grčkoj bez naplate zbog izbora
Naplatna rampa - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Leto je počelo i sezona godišnjih odmora, pa mnogi građani razmišljaju da automobilom odu na željenu destinaciju na moru. Mnogi se odlučuju da u letovališta u Grčkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj putuju svojim vozilom, pogotovo ako idu porodično na odmor. U tom slučaju u računicu o troškovima putovanja, osim goriva, treba dodati i cene putarina.

Lepa vest za sve koji bi da se za vikend upute do grčkih letovališta je da se putarine neće naplaćivati zbog održavanja parlamentarih izbora u toj državi. 

Samo ovog vikenda putarine se ne naplaćuju, a oni koji se od ponedeljka upute na odmor na Halkidikiju, a kreću iz Beograda, platiće ukupno putarinu u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Grčkoj u iznosu od 23 evra u jednom prvacu. Putarine će ih od Beograda do crnogorskog primorja u jednom prvacu koštati ukupno 10,50 evra, a oni koji iz Beograda kreću za Istru platiće ukupno oko 30 evra ili 60 evra u oba prvaca.

Tako oni koji odluče da godišnji odmor provedu na Jonskom ili Egjeskom moru, na putu do tih grčkih letovališta putarinu će platiti osim u Srbiji, i u Severnoj Makedoniji i Grčkoj. Ako se upute iz Beograda, do granice sa Severnom Makedonijom platiće putarinu za auto-put kroz Srbiju 1.690 dinara, što je 14,40 evra. 

Pixabay

 

U Severnoj Makedoniji putarine se plaćaju na pet mesta i to na dva mesta po 0,98 evra, na dva mesta po 1,30 evra i na jednom mestu 1,77 evra, što je ukupno 6,33 evra. Za prolazak kroz Severnu Makedoniju potreban im je Zeleni karton koji izdaje Auto-moto savez Srbije, a koji košta 2.000 dinara.

Za nstavak puta do Halkidija, od ulaka u Grčku do tog grčkog poluostrva platiće ukupno 2,30 evra. Prva putarina u iznosu od 1,80 evra plaća se na 500 metara od ulaska u Grčku na prelazu Evzoni, a na putu do letovališta na Halkidikiju kod Soluna putarina iznosi 50 centi.

Turisti koji idu na Tasos, od ulaska iz Severne Makedonije u Grčku do tog ostrva plaćaju putarinu na jednom mestu i ona iznosi dva evra.

Oni koji se od Evzonija upute auto-putem ka Jonskom moru, odnosno do Parge ili Krfa, na toj deonici će putarinu platiti na sedam naplatnih stanica ukupno 10,6 evra.

Na istom auto-putu od ulaska u Grčku do Lefkade putarina iznosi ukupno 14,65 evra i plaća se na osam naplatnih stanica.

Ukoliko neko planira da putuje do Atine, od Evzonija do glavnog grada Grčke na 12 naplatnih stanica platiće ukupno 33,25 evra u jednom pravcu.

AP photo

 

Koje su cene putarina u Crnoj Gori i Hrvatskoj?

Oni koji kreću na crnogorsko primorje, platiće putarinu u Srbiji na auto-putu Miloš Veliki u iznosi 530 dinara ili 4,50 evra, dok se u Crnoj Gori putarina plaća 3,5 evra i prolazak kroz četiri kilometra dug tunel Sozina 2,5 evra.

Ako se neko zaputi iz Beograda na hrvatsko primorje, putarinu će za deonicu auto-puta kroz Srbiju platiti 480 dinara ili četiri evra, a od ulaska u Hrvatsku iz Srbije do, na primer, Istre putarina se plaća na četiri mesta ukupno oko 27 evra u jednom pravcu.  

U preduzeću Hrvatske autoceste su za Euronews Srbije naveli da svi zainteresovani mogu pogledati i na interaktivnoj karti kalkulator putarina gde mogu da ukucaju početnu i završnu tačku, kao i benzinske stanice i odmorišta, i to na sajtu www.hac.hr/hr/interaktivna-karta.

Troškovi za benzin

U Srbiji je litar evrodizela 186 dinara ili 1,68 evra, a benzina 177 dinara ili 1,50 evra.

Za razliku od Srbije, evrodizel je u Grčkoj, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori jeftiniji od benzina.  

Gorivo je najjeftinije u Severnoj Makedoniji, tako da litar benzina košta 80,5 denara što je 153 dinara ili 1,30 evra, dok je evrodizel 60,5 denara, odnosno 134 dinara ili 1,14 evra po litru.

Tanjug/Rade Prelić

 

U Hrvatskoj litar benzina košta 1,40 evra, a dizela 1,30 evra.

Za litar benzina u Grčkoj treba izdvojiti 1,76 evra, a dizela 1,44 evra.

Setite se na vreme

Građani Srbije mogu sa ličnom kartom da putu u Crnu Goru i Severnu Makedoniju. Bilo bi dobro da pre putovanja u Grčku i Hrvatsku provere da li imaju važeći pasoš.

profimedia

 

Povodom očekivano povećanog interesovanja građana za izdavanje putnih isprava u periodu sezone letnjih odmora, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je nedavno apelovalo na građane da, ukoliko im je važnost pasoša istekla ili ga nemaju, blagovremeno podnesu zahtev za izdavanje putne isprave kako bi u što kraćem roku dobili dokument i krenuli na planirani put.

MUP Srbije podseća građane da ukoliko putuju sopstvenim automobilom u inostranstvo, provere važnost saobraćajne i vozačke dozvole, kao i registracione nalepnice i na vreme, pre isteka važnosti, podnesu zahtev za izdavanje novih dokumenata.

"Važno je da na put krenete odmorni, poštujete saobraćajne propise i vodite računa o svojoj i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju", poručili su iz MUP-a Srbije. 

 

Komentari (0)

Biznis