Biznis vesti

Ministar trgovine Momirović preuzeo predsedavanje Telom za olakšanje trgovine

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2023

-

22:22

Ministar trgovine Momirović preuzeo predsedavanje Telom za olakšanje trgovine
Ministar trgovine Momirović preuzeo predsedavanje Telom za olakšanje trgovine - Copyright Tanjug/MUST/Đorđe Krstić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar trgovine Tomislav Momirović preuzeo je predsedavanje Nacionalnim koordinacionim telom za olakšanje trgovine, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

Momirović je, nakon današnje sednice Nacionalnog koordinacionog tela za olakšanje trgovine u Vladi Republike Srbije, rekao da je za njega, kao čoveka iz privrede, to od suštinske važnosti i da će dati sve od sebe da u narednom periodu napravi rezultat koji će značiti privredi.

"Ministarstvo trgovine je visoko na svoju agendu postavilo temu reformi koje imaju za cilj olakšanje poslovanja za naše kompanije i povećanje BDP-a naše države. Vlada Republike Srbije snažno podržava sve ekonomske i trgovinske procesa koji imaju za cilj pridruživanje EU i jačanju regionalne ekonomske saradnje", naveo je ministar.

Kako je naveo, u toku su pregovori o sporazumima o slobodnoj trgovini sa Kinom, Egiptom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Republikom Korejom. Ministar je rekao da očekuje da će ovi sporazumi doprineti daljem prilivu investicija u Srbiju.

Momirović je dodao da je u prethodnom periodu urađeno mnogo kada je reč o regionalnim ekonomskim inicijativama i da je za kratko vreme u okviru Inicijative Otvoreni Balkan ukinut određeni broj taksi i naknada, kao i pojedine nepotrebne procedure na graničnim prelazima.

Kako je istaknuto u saopštenju, to je doprinelo da se vreme za izvoz i uvoz određenih prehrambenih proizvoda upola skrati, a direktni troškovi taksi i naknada smanje u nekim slučajevima i za 80 posto.

"Ovo je rezultiralo uvećanjem trgovine u okviru inicijative, pa je tako u 2022. godini naša ukupna trgovina s Severnom Makedonijom porasla za oko 30, a sa Albanijom oko 15 odsto. To je odličan pravac u kojem treba ići kada govorimo i o tome šta bi trebalo da budu prioriteti rada i našeg tela u narednom periodu", rekao je Momirović.

Ministarstvo podseća da Nacionalno koordinaciono telo obrazuje stručne radne grupe čiji su zadaci da razmatraju pojedinačna pitanja i učestvuju u predlaganju rešenja u cilju olakšanja spoljne trgovine, otklanjanja barijera u trgovini, ubrzanja i modernizacije carinskog postupka i sprovođenja kontrola prilikom izvoza, uvoza i tranzita robe, pojednostavljenja i smanjenja formalnosti.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis