Biznis vesti

Bajden u Čikagu predstavlja svoju viziju ekonomskog razvoja SAD

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2023

-

12:21

Bajden u Čikagu predstavlja svoju viziju ekonomskog razvoja SAD
Bajden u Čikagu predstavlja svoju viziju ekonomskog razvoja SAD - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden danas će u Čikagu održati ključni govor o viziji ekonomskog prosperiteta Amerike.

Važan deo ove vizije je oporezivanje bogatih i ulaganje tako stečenog novca u oblasti vezane za nacionalnu bezbednost, kao što je industrija poluprovodnika, prenosi Rojters.

Bajden će insistirati i na obrazovanju radne snage i jačanju ekonomske konkurencije, navode osobe koje su imale uvid u ovaj materijal.

Prema junskom istraživanju Rojtersa i agencije Ipsos, 54,0 odsto građana SAD smatra da Bajden ne vodi dobro Ameriku, dok samo 35,0 odsto ispitanika misli da predsednik SAD vodi ispravnu ekonomsku politiku.

Američki BDP je u prvom kvartalu porastao za 1,3 odsto međugodišnje, stopa nezaposlenosti je u maju bila 3,7 odsto, dok je majska inflacija međugodišnje porasla za 4,0 odsto.

Bela kuća smatra da je inflacija i dalje visoka, ali da se ekonomija razvija u dobrom pravcu i da takozvana "Bajdenekonomija" može da smanji budžetski deficit, navodi britanska agencija.

Republikanci se, prema očekivanjima, ne slažu sa ovom tvrdnjom, navodeći da cene rastu i da cenu "Bajdenekonomije" plaćaju obični Amerikanci

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis